‘Still Alice’ bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 21 september vertoont Cinemaclub Dongen de film “Still Alice” in het Dongeparktheater van de Volckaert.

Als taal het voertuig van de geest is, dan heeft professor Alice Howland (Julianne Moore) haar leven lang in een glanzende bolide gereden. Communiceren met woorden is altijd de grote gave geweest van deze taalkundige. Tot haar geheugen haar in de steek laat. Eerst wuift ze die momenten van vergeetachtigheid nog weg. Maar als Alice na een rondje joggen volkomen gedesoriënteerd blijkt, besluit ze toch een dokter te raadplegen. Die stelt een verpletterende diagnose: zijn patiënte – net 50 – vertoont vroege verschijnselen van Alzheimer.

Julianne Moore verzilverde met deze film, naar het gelijknamige boek van Lisa Genova, een Oscar. Die keuze is goed te verdedigen. De actrice laat haar personage een heel scala van emoties doorlopen in haar strijd tegen een ontembare vijand. Haar vertwijfeling is daarbij aangrijpend, maar wordt nooit sentimenteel. Als training en om het verval in kaart te brengen doet Alice geheugenspelletjes met zichzelf. Zo hoopt ze haar waardigheid te behouden en de controle over haar leven. Daarnaast verzint zij manieren om haar toenemende verwarring te maskeren, al is ze daarin een stuk minder succesvol dan zij zelf denkt.

Het onverbiddelijke Still Alice toont ook de impact van haar ziekte op haar echtgenoot (Alec Baldwin) en haar drie volwassen kinderen. Zij moeten aanzien dat hun vrouw en moeder met de dag meer vervreemdt van de werkelijkheid. Hoe zij steeds minder bekenden herkent, steeds meer kennis verliest. En alsof dat nog niet tragisch genoeg is, blijkt de vorm van Alzheimer waaraan Alice lijdt, ook nog eens erfelijk.

Het gegeven dat deze film werd geregisseerd door Richard Glazer die leed aan de ziekte ALS en in maart van dit jaar overleed, geeft de film een extra dimensie; regisseur een hoofdrolspeelster die beiden continu alledaagse vermogens moeten inleveren. Deze tragedie brengt onvermijdelijk verlies in beeld zonder weg te kijken, maar heeft tevens oog voor de liefde die blijft, ook als de herinneringen vervagen.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.n

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen