Financiële meevaller hulp bij huishouden is ‘sigaar uit eigen doos’

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Gemeentes mogen in 2015 geld van het rijk gebruiken om de eigen bijdrage voor een uur huishoudelijke hulp te verlagen tot € 5. Dat is de nieuwste maatregel van de regering om de financiële pijn als gevolg van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning enigszins te verzachten.
De gemeente Dongen besloot vorig jaar al om de Hulp bij Huishouden(voor het eenvoudige poetswerk) niet meer te vergoeden. Simpelweg omdat de gemeente € 700.000 minder kreeg van het rijk. En die bezuiniging heeft ze gevonden in de Hulp bij Huishouden. In de Dongense gemeenteraad leidde dit voorstel tot verdeeldheid én felle discussies. Met name de oppositiepartijen CDA en Democratisch Podium verzetten zich met hand en tand. Langzaam maar zeker worden overal in het land de gevolgen van de bezuinigingen in de sociale sector zichtbaar en voelbaar. Voor veel mensen is de Hulp bij Huishouden te duur geworden. Met deze nieuwste maatregel wil de regering bereiken dat het financieel aantrekkelijk wordt om gebruik te maken van de toelage en zo de huishoudelijke hulp te behouden.

Sigaar uit eigen doos
De nieuwe maatregel leidde meteen tot de vraag bij de gemeenteraad of Dongen daar ook iets mee gaat doen. Hoe sympathiek deze regel op het eerste gezicht ook lijkt, toch was wethouder Piet Panis niet echt enthousiast.  ‘Ik ben eigenlijk gewoon teleurgesteld. Gemeentes kunnen er voor kiezen die eigen bijdrage te verlagen, maar daar staat geen extra geld van het rijk tegenover. Met andere woorden, wij moeten het gewoon uit onze eigen zak betalen oftewel de bekende sigaar uit eigen doos. Ja, zo kan ik ook wel dingen bedenken’, zo sneerde de wethouder. Bovendien, als we die maatregel doorvoeren, zullen er ook meer mensen een beroep op doen en in feite kun je dan minder mensen helpen. Ik weet niet of de staatssecretaris zich dit wel realiseert’. Panis beloofde niettemin met de maatregel aan de slag te gaan. ‘We gaan bekijken hoe we hiermee om moeten en kunnen gaan’.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen