Casade huurders boos na weigering gesprek met raad van commissarissen

Foto:

Een groepje Casade huurders wil met de raad van commissarissen (RvC) spreken over de inbreng van huurders bij de woningcorporatie. De RvC moet erop toezien dat dat voldoende aandacht krijgt maar volgens de groep huurders gebeurt dit veel te weinig. De inbreng wordt volgens hen zelfs belemmerd door het bestuur en huurdersbelangenvereniging. “We willen ze graag spreken over  inspraak op beleid, de klachten- en informatievoorziening naar huurders toe en communicatie naar huurders bij het slopen, repareren of verbeteren van woningen” zegt Niels Aussems uit Sprang-Capelle.

Inmiddels heeft Niels samen met Arla Waarts uit Sprang-Capelle en Patrick Grootzwagers uit Waalwijk de Facebookgroep ‘Casade huurders’ opgericht om huurders van een ander stemgeluid en betere informatievoorziening te voorzien. https://www.facebook.com/groups/casadehuurders. Inmiddels heeft de groep al zo’n 350 leden.

Ondanks verschillende verzoeken aan de Raad van Commissarissen weigert deze volgens het groepje huurders om met hen in gesprek te gaan. Aussems: “We zijn het zo zat dat we de kantoren van de woningcorporatie in Waalwijk en Dongen van posters hebben voorzien met de tekst ‘RvC, Praat a.u.b. met de huurders!’. We proberen op die manier de raad van commissarissen de noodzaak ervan te laten inzien dat het nu echt anders moet.

Volgens Casade ligt het iets genuanceerder. “Anders dan men het hier laat overkomen, luisteren wij wel degelijk naar de huurders. Natuurlijk mag men het oneens zijn met de verhuurder, daarvoor is de huurdersbelangenvereniging opgezet. Als huurders het niet met de verhuurder eens zijn is er ook nog een onafhankelijke huurcommissie. Het kan natuurlijk zo zijn dat huurders bij beide instanties niet het resultaat behalen wat ze voor ogen hebben, maar via dit systeem wordt wel gewaarborgd dat huurders hun eventuele ongenoegens richting de verhuurder altijd kwijt kunnen.” aldus een woordvoerster van de woningcorporatie. ” Het is dan aan deze instanties om deze te beoordelen.”

2,6 procent huurverhoging zonder ‘echte’ inbreng van de 11.500 Casade huurders
Momenteel ligt er bij de woningcorporatie een huurverhoging voor van 2,6 procent. De groep is bang dat de huurdersbelangenvereniging ondanks protest van verschillende huurders en zonder enige tegenvoorstellen alsnog namens alle 11.500 huurders voor deze verhoging tekent. ” En dat terwijl vorig jaar de algehele huurverhoging 2,3 procent was. 0,3 procent minder dan wat er nu op tafel ligt. De huurders die geen huurtoeslag krijgen, komen daardoor volgens Niels Aussems serieus in de problemen. “tel het maar eens op bij alle andere kostenstijgingen op dit moment. Bovendien is er een wachtlijst van 3 maanden bij de schuldhulpverlening. Een onwenselijke situatie die voorkomen had kunnen worden als de inspraak voor huurders op orde was.”

“Wat ons betreft komt er geen huurverhoging” aldus Aussems. “En als het niet anders kan dan een huurverhoging onder een tientje. Omdat de verhuurdersheffing is afgeschaft en omdat Casade nog genoeg alternatieven heeft, zoals het duurzaamheidsfonds van Zonnecoöperatie ‘Onze Dakenstroom’ moet dat mogelijk zijn.

Volgens Casade ligt het wat anders. “De 2,6% huurverhoging is geen initiatief van Casade maar  wordt  landelijk vastgesteld door de overheid in samenspraak met de woonbond. Het voorstel ligt daarna voor advies bij diverse huurorganisaties. Casade volgt hierin dus gewoon de landelijke richtlijn.”

Casade bestuur moet opstappen
Als het aan Niels Aussems ligt stapt het hele bestuur van de woningcorporatie op. “Directeur/bestuurder Roel van Gurp gaat binnenkort met pensioen. De cultuur binnen Casade is verziekt. Het nieuwe bestuur kan dan meteen met de aanbevelingen van de raad van commissarissen aan de slag. Mits het tot een gesprek komt met ons.”

Casade bevestigt dat de voorzitter van de RvC contact opneemt met Niels Aussems. “Dat wist de heer Aussems overigens al voordat dit ‘persbericht’ verstuurd werd. Een gesprek met de RvC is vooralsnog niet aan de orde.  Zoals gezegd is er een andere route die bewandeld dient te worden door deze groep huurders om hun ongenoegen te ventileren. Daar is men van op de hoogte.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen