Cultuurshock in Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag  17 november vertoont Cinemaclub Dongen de film Gegen die Wand het Dongeparktheater van de Volckaert. Liefde is alles, maar geeft ook tamelijk veel ellende. Dat zou je kunnen concluderen uit dit onstuimige verhaal over mensen met een bijzonder hedonistische levensstijl die zich tussen twee culturen bevinden. Gegen die Wand was een sensatie en werd bekroond met alle denkbare Europese filmprijzen. 


Cahit en Sibil zijn Duitsers met een Turkse achtergrond. Ze ontmoeten elkaar in een kliniek, waar beiden verblijven vanwege een zelfmoordpoging. Cahit is een veertiger die is blijven steken in de punktijd. De veel jongere Sibil (Sibel Kekilli, hoofdrolspeelster in Die Fremde) snijdt wanhopig in haar polsen, maar zit wel vol levenslust. Ze wil wild en avontuurlijk leven, veel seks, drugs en rock‘n’roll, maar haar traditionele familie staat dat in de weg. Vandaar dat ze Cahit tracht te bewegen tot een schijnhuwelijk. Eenmaal getrouwd met een Turk zal haar familie haar met rust laten en kan ze haar gang gaan. Cahit, ook de kwaadste niet, stemt uiteindelijk in. Hoewel dit verlopen type niet bepaald de ideale schoonzoon is voldoet hij aan de belangrijkste eis van Sibil’s ouders: hij is een Turk. Terwijl hij zelf zo’n hekel aan Turken heeft.                    
Eenmaal samen gaat ieder zijn rommelige gang. Tot de twee liefdesgevoelens voor elkaar beginnen te koesteren, wat terstond fatale gevolgen heeft. Jaloezie, Cahit de gevangenis in en de vlucht van Sibil naar Istanbul. Het is haar beurt om ‘tegen de muur’ te knallen zoals Cahit dat eerder deed. Muren zijn er ook volop in overdrachtelijke zin. Tussen geliefden, tussen generaties, tussen culturen. Soms vinden ze elkaar even, maar snel knalt alles weer uit elkaar. De ongegeneerde destructieve romantiek is naast tragisch ook aantrekkelijk. Hier wordt stevig geleefd, met al de pijn die daar bij hoort. Oosters temperament in het grauwe Hamburg, dat vloekt prachtig. 

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg het programma: op de website: www.cinemaclubdongen.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen