Ingezonden: Huisvesting scholen belemmert eigentijds onderwijs

Foto:

Ingezonden: Huisvesting scholen belemmert eigentijds onderwijs

Hoe ziet D66 Dongen onderwijshuisvesting
D66 Dongen heeft samen met andere geïnteresseerden vorige week het debat over het plan van aanpak onderwijshuisvesting in de gemeenteraad gevolgd.

Zoals bekend is het huidige schoolgebouwenbestand in Dongen verouderd, te veel geld dat bedoeld is voor onderwijs gaat op aan onderhoud en oplopende energiekosten. Daarnaast laat de luchtkwaliteit op de meeste scholen te wensen over. Gezien de leerlingenprognoses moet de gemeente het ruimteoverschot minimaliseren. Concreet: het aantal schoollocaties terugbrengen van elf naar acht locaties. Hoog tijd dus voor een voortvarende aanpak in het dossier onderwijshuisvesting.

Wat is de situatie?
Het eerste plan om onderwijshuisvesting aan te pakken dateert van vier jaar geleden. Volgens dat plan had de nieuwbouw van de St. Agnes gereed moeten zijn. Er is dus in deze raadsperiode kostbare tijd verloren gegaan. Dongen-breed is er ruimteoverschot terwijl de Heilig Hart School kampt met een structureel te kort. Dat moet op korte termijn aangepakt worden. Met de komst van integraal kindcentrum (IKC), De Beljaart, zal huisvesting in de toekomst geborgd zijn, maar voor de korte termijn voorziet D66 Dongen echter nog wel problemen.

Waar staat D66 Dongen voor?
D66 Dongen is van mening dat basisscholen meer moeten bieden dan alleen onderwijs. Het IKC concept slagvaardig invullen staat hierin voorop. De realisatie van deze IKC’s verloopt traag. Door de koppeling van het opzetten van IKC’s met de nieuwbouwplannen voor scholen gaat het nog jaren duren voordat deze werkelijk operationeel zijn. Door samenwerking met betrokken partijen te zoeken, kunnen IKC’s op huidige locaties al op korte termijn gerealiseerd worden.

Duurzaam begroten is voor D66 Donge van groot belang. De totale kosten voor het uitvoeren van het voorliggende plan worden op dit moment geraamd op 16,4 miljoen euro. Hierbij komen volgens wethouder van Beers nog extra kosten bij zoals het slopen van de huidige locaties. In de begroting voor 2018 bekijkt het college of alle plannen rondom Onderhuisvesting haalbaar zijn voor de toekomst.

D66 Dongen is van mening dat, los van de haalbaarheid van de nieuwbouwplannen en alle miljoenen die daar voor nodig zijn, direct te starten met de realisatie van de IKC’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen