Hondenbelasting niet omlaag: geen steun voor motie Breugelmans

Foto: CC0/Public Domain

Hondenbezitters in Dongen hoeven voorlopig niet te rekenen op verlaging van de belasting voor hun viervoeter. Een motie van Mieke Breugelmans om dit te realiseren kreeg geen enkele steun.

Mieke Breugelmans heeft zich al meerdere malen fervent voorvechtster getoond voor verlaging van de hondenbelasting. Hondenbezitters betalen veel meer dan de werkelijke kosten die de gemeente maakt voor de honden. Die bedragen volgens Breugelmans slechts € 25,00, terwijl hondenbezitters ruim € 75,00 voor hun hond betalen en voor elke volgende hond € 132,00. Voor veel mensen heeft een hond ook een sociale functie en daarom vindt Mieke Breugelmans het niet rechtvaardig dat zij zoveel extra betalen. Zij wilde de hondenbelasting in twee jaar tijd verlagen naar € 25,00. De opbrengst die de gemeente daardoor misloopt , kan betaald worden door de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verhogen. ‘Dan krijg je wel hetzelfde geld binnen, maar is de verdeling eerlijker’, zo vond Breugelmans.

Huidige situatie is prima
Maar daar was de raad niet voor te porren. ‘Wij zijn tevreden met de huidige situatie”, zei PvdA-raadslid Tonny Dijck. ‘Mensen met een inkomen tot 120% van het minimumloon hoeven nu al geen hondenbelasting te betalen. Als je de OZB gaat verhogen, dan voelt die groep mensen zich weer onrechtvaardig behandeld. Het is prima zoals het nu is´.

Denise Kunst van de Volkspartij Dongen sloot zich daarbij aan. ´Wat is eerlijk en rechtvaardig? Ik zie verhoging van de OZB om deze reden niet zitten.´ Als tweede mogelijkheid stelde Breugelmans vervolgens voor om het geld dan te halen uit de overschotten van de kinder- en peuteropvang. Voor die post hebben we € 230.000 begroot en er is maar € 149.000 opgemaakt. We hebben niet de verwachting dat volgend jaar veel meer peuters van de opvang gebuik gaan maken. Dat geld houden we dus over. Bovendien komt er vanuit het Rijk nog extra geld voor de kinderopvang.’ Maar dat zag de raad helemaal niet zitten. Met als gevolg dat alleen Mieke Breugelmans haar eigen motie steunde.

door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen