Schaaknieuws: Ronde 2 van de Brabantse avondcompetitie

Foto:

Op vrijdag 22 oktober krijgt DSC Dongen 3 teams uit den vreemden over de vloer. Het DSC A team ontvangt Woensel Lichttoren Combinatie. Het DSC B team mag spelen tegen Oisterwijk en het DSC C team speelt tegen Mierlo-Geldrop. We spelen in het thuishonk en met 12 extra spelers is het gezellig druk.

Maarten van der Burght, Philippe Blankert, Mark Maas en Dick Carol spelen tegen het Woenselse viertal een viertal spannende partijen. Voor Maarten gaat het gelijk op in een partij waarbij beide spelers elkaars aanvallen prima afweren. Deze partij eindigt in remise, net als die van Philippe. De hoop is dan gevestigd op de onderste twee borden. Mark speelt tegen een schaker met een aanzienlijk hogere rating en dat komt hij ook te weten wanneer hij de winst aan zijn tegenstander moet geven. Dick Carol schaakt de partij netjes uit en maakt de gelijkmaker.

De eerste ronde bracht voor het B-team een gelijkspel. Oisterwijk heeft ons bekerteam uitgeschakeld dus er is een kans dat het B-team wordt onderschat. Oisterwijk komt niet met diezelfde sterke opstelling en dat betekent kansen op een goed resultaat. Frans van der Burght ziet dat het ratingverschil zich al gauw op het bord laat gelden. Zijn koningsstelling gaat eraan en het eerste verliespunt is een feit. Peter Stokkermans offert een pion in de opening. Met een paardvorkje wint hij later een kwaliteit, snoept een paar pionnen en wint, met een 1-1 tussenstand als gevolg. Op bord drie speelt Peter van Ruth een evenwichtige partij. Helaas geeft Peter in een onbewaakt ogenblik een pion weg waarna de tegenstander het netjes afmaakt. Ad Swinkels speelt als invaller op bord vier en mag strijden tegen een schaker met lagere ranking. In de opening wordt een pion gewonnen waarna de vijandelijke koning onder vuur wordt genomen. De 2-2 eindstand staat op het bord.

In het DSC C team speelt Xander Mahieu tegen een zeer sterke tegenstander. Hoewel Xander normaal goed is voor wat vuurwerk op het bord, blijkt ook voor hem het verschil te groot. Op bord twee speelt Thijs Kimenai helaas voor hem ook tegen een veel sterkere schaker. Hij schaakt dapper maar de Titanic is al tegen de ijsberg gevaren. Eddy Jongenelen speelt op bord 3 een redelijk gelijke partij. De tegenstander voert op professionele wijze de druk steeds verder op en kan op die manier zijn stelling binnendringen. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat het derde verliespunt op de scorekaart staat. Dan is de hoop gevestigd op Arnold van de Hout. Hij gaat vol in de aanval en het resultaat is er al snel in de vorm van een voorsprong. Wanneer later een paardvork op het bord verschijnt waarmee een toren gewonnen wordt red Arnold onze eer door de nul van het bord te poetsen.

De vierde ronde
De Dongense Schaakclub
Omdat de drie avondteams externe schaakcompetitie spelen blijft er voor de interne competitie maar weinig over. Toch was de opkomst prima te noemen. Er werden slechts drie partijen gespeeld. Drie thuiswedstrijden en 3 avondteams zorgen voor een gezellige drukte, maar met wat passen en meten in een overvolle schaakruimte kwam alles in orde. Paul Smulders en Stefan van den Brand weten hun positie op de ranglijst te verbeteren door hun partij te winnen. De pot tussen Ivo de Ligt en Jan Haast eindigt onbeslist.\ Hierdoor ziet het klassement er voor de eerste tien er momenteel als volgt uit:

schaak2510

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen