4 tips om onkruid te voorkomen

Foto: Pixabay/MrGajowy3

Ingezonden Het voorjaar is weer van start gegaan. Een perfect moment om weer tuinartikelen in te slaan en de tuin lenteklaar te maken. Hoog tijd voor zonovergoten dagen en heerlijk luieren in eigen tuin. Althans, voor die tijd moet er echter nog wel het nodige gebeuren.

Want zon, regen en aangename temperaturen in het voorjaar creëren de perfecte mix om onkruid te laten ontstaan. Dit wisselvallige weer biedt een heerlijk klimaat voor onkruid. Hierdoor groeit het al snel de pan uit. Een aardige klus als je dit telkens tussen de tegels moet verwijderen. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, is het dan ook belangrijk om te weten wat je kunt doen om onkruid in de toekomst te voorkomen. Helemaal voorkomen is onmogelijk, maar je kunt het wel een stuk lastiger maken. Zo bespaar je jezelf een heleboel extra werk!

1. Gebruik een anti-worteldoek
Een Gronddoek of een anti-worteldoek wordt vaak onder graszoden, bestrating of grind gelegd. Dit doek zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt om te groeien. Dat is uiteindelijk de bedoeling: een minder goed klimaat voor het onkruid creëren. Plaats je het doek onder een laag grind? Houd er dan wel rekening mee dat er voldoende grind bovenop het doek wordt geplaatst. Gebeurt dit niet, dan loop je het risico dat het doek uiteindelijk omhoog zal komen en hierdoor zijn werk minder goed doet.

2. Grijp direct in bij het eerste stukje onkruid
Hoewel je veel maatregelen kunt treffen om onkruid te voorkomen, betekent dit niet dat je het volledig kunt voorkomen. Onkruid is heel hardnekkig. Ze weten vrijwel altijd wel een plekje te vinden om toch omhoog te komen. Wel kun je het ze heel lastig maken. Hierdoor zal er minder veel groeien en is het meestal ook minder veel werk om dit te verwijderen. Wel wordt aanbevolen om bij het eerste stukje onkruid direct in te grijpen. Als je onkruid de kans geeft om zich uit te breiden, dan zal het dit ook zeker aanpakken en wordt het alleen maar lastiger om het probleem tegen te gaan en alles te verwijderen. Wacht daarom niet te lang met ingrijpen.

3. Gebruik geen schadelijke middelen
Sommige mensen zijn het onkruid zo zat dat ze overgaan tot minder milieuvriendelijke middelen om dit te verwijderen. Zo worden er chemische spullen gebruikt of wordt er chloor op het onkruid gespoten. Hoewel dit inderdaad lijkt te werken en het onrkuid verdwijnt, heeft dit echter ook een ander nadelig effect. De middelen trekken namelijk in de grond en komen uiteindelijk ook bij je planten terecht. Met een beetje pech betekent dit dat ook je planten zullen sterven en de grond minder voedzaam zal worden. Houd er bovendien ook rekening mee dat sommige middelen giftig kunnen zijn voor dieren. Zeker als je zelf huisdieren hebt, is het belangrijk om hier op te letten en ongelukken te voorkomen.

4. Gebruik bodembedekkers
Veel mensen geloven dat de gehele tuin betegelen dé oplossing is tegen onkruid. Niets is echter minder waar. Natuurlijke bodembedekkers zijn meestal veel effectiever. Deze voorkomen namelijk dat er ruimte ontstaat om het onkruid te laten groeien. Wil je toch tegels gebruiken. Gebruik dan onkruidwerend voegmiddel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen