Nieuwe werkwijze onkruidbestrijding

Foto: CC0/Public Domain

In verband met nieuwe wetgeving hanteert de gemeente Dongen sinds dit jaar een nieuwe manier van onkruidbestrijding. Tot vorig jaar werd het onkruid van verhardingen op chemische wijze verwijderd. Door middel van infrarood technieken werd de stof glyfosaat op het onkruid gespoten. Deze wijze van onkruidbestrijding was zeer effectief en laag in kosten. Deze chemische werkwijze is echter niet meer toegestaan.

Vanaf dit jaar gaat de gemeente het onkruid op een andere wijze bestrijden. Namelijk door middel van een borstelmachine, die het onkruid met staalborstels boven de grond verwijdert, maar de wortel laat zitten. Het vuil dat de borstelmachine achterlaat wordt door de veegwagen opgeruimd.

Effecten
Het borstelen van het onkruid in plaats van chemisch bestrijden geeft een ander aanzicht. De borstelmachine kan niet komen op plaatsen waar bijvoorbeeld auto’s geparkeerd staan. Rondom obstakels, zoals paaltjes, lichtmasten en banken wordt een quad ingezet die het onkruid door middel van hete lucht verbrandt.

Omdat de nieuwe manier van onkruidbestrijding vele malen duurder is dan de oude chemische methode, ziet de gemeente zich genoodzaakt om de frequentie aan te passen. Er wordt nu 2 keer per jaar een volledige borstelronde uitgevoerd. De eerste in mei en de tweede start eind augustus. Aansluitend op beide rondes worden de obstakels bijgewerkt met een brander op een quad.

De gemeente probeert het onkruid met de nieuwe techniek zoveel mogelijk te verwijderen, maar het is niet mogelijk om hetzelfde resultaat te behalen als de voorgaande jaren met de chemische methode. Graag hiervoor uw begrip.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen