Natte maar sfeervolle huldiging voetbalkampioenen

Zondag 22 mei 2016 zal ingaan als de dag waarop de gemeente Dongen haar voetbaltalenten op een ongelooflijke manier in het zonnetje heeft gezet. Maar liefst twee kampioenen van plaatselijke bodem op het gebied van het voetbalspel werden op toepasselijke wijze geëerd door burgemeester en wethouders. Dat er maar liefst twee verenigingen in een dorp Kampioen zijn geworden in hetzelfde jaar was voor de gemeente Dongen voldoende aangelegenheid om er een dorpsfeestje van te maken. Zo’n 600 mensen kwamen af op de festiviteiten. Had er geen regen gevallen dan had de teller zeker op 2000 dorpsgenoten gestaan. Ondanks de nattigheid werd er volop gefeest op de Hoge Ham

Olympia 60 werd al ruim een maand geleden kampioen in de 4e klasse zaterdag en promoveerde met grote overmacht naar de 3e klasse waar het zich kan gaan opmaken voor een seizoen waar veel te halen valt voor de roodwitte talenten uit Dongen. VV Dongen daarentegen werd pas twee weken geleden tot kampioen van de Landelijke Hoofdklasse B gehuldigd. Daarmee schreef de Blauw-Gele formatie geschiedenis in de historie van het Dongense Voetbal.

Nog nooit speelde een Dongens team op een hoger niveau. Met alleen een 2e divisie, Jupiler League en Eredivisie boven deze Dongense helden mogen we spreken van een ongekende situatie. Het zegt iets over de kweekvijver aan talenten die Dongen voortbrengt. Helaas wist DVVC haar strijd om het kampioenschap niet te volbrengen, waardoor er een meer dan unieke ervaring verloren ging. DVVC speelt echter nacompetitie om promotie naar de 4e klasse zondag. Drie kampioenen in een dorp zou voor ‘voetballand Nederland’ wellicht een unicum zijn geweest, alhoewel twee kampioenen in een gemeente waarschijnlijk ook niet vaak is voorgekomen.

Derhalve een goede reden voor de gemeente Dongen, waar voetbal hoog genoteerd staat, om een volksfeest te organiseren. Beide teams verzamelden zich om 16.00 uur bij VV Dongen om de ‘Platte Kar’ te betreden. Ondertussen was de Hoge Ham tussen de Gasthuisstraat en de Bolkensteeg al afgesloten. Terwijl de plaatselijke helden hun ‘Tour de Dongen’ maakten verzamelde zich een select gezelschap rondom het gemeentehuis. Slagregens en andere ongemakken teisterden het unieke evenement. Toch mochten de organisatoren zich verheugen op en paar honderd ‘die-hard fans’ van beide verenigingen. Jong en oud verzamelde zich voor het stadhuis waar een podium was opgebouwd in de kleuren van beide verenigingen.

De jongens werden na hun rondrit opgevangen in het gemeentehuis waarna Burgermeester Marina Starmans als een heuse spreekstalmeester haar dorpsgenoten toesprak. Vol trots en met een heerlijk gevoel voor sentiment wist ze haar opgekomen dorpsgenoten te verleiden tot het roepen dat er maar een dorp is die dit voor elkaar heeft gekregen: “Wie zijn we ? We doen hier alles Samen en dat is…..” De menigte wist het antwoord….’Dongen !!!!’

Na de speech van Marina Starmans was het de beurt aan sportspreekstalmeester Johan van de Made, die onder muzikale begeleiding van DJ Robin Riccio alle spelers van Olympia 60 en VV Dongen één voor één op het bordes riep. Elke speler kreeg zodoende even die persoonlijke aandacht die soms wel eens wordt vergeten als het gaat om teamsport. Natuurlijk werden ook de stafleden van beide teams in het feestgewoel niet vergeten, want zonder hen is het onmogelijk om een teamprestatie die zowel Olympia als VV Dongen hebben neergezet te bewerkstelligen. Ultieme momenten waren er voor beide trainers van de Kampioenen. Arne Koeman van Olympia 60 en Ron Timmers van VV Dongen symboliseren beiden de onmetelijke kracht van het Dongense voetbal en werden terecht toegejuicht door de fans van Olympia 60 en VV Dongen.

Het feest daarna was uitgelaten en nat, maar desondanks scheen er een zon over de voetbaltalenten die Dongen heeft voorgebracht. Bekijk een sfeerreportage van de huldiging in de fotoserie bovenaan dit artikel.

Tekst: Frank van Heteren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen