Indrukwekkende film ‘Son of Saul’ bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 2 mei vertoont Cinemaclub Dongen de indrukwekkende film “Son of Saul” in het Dongeparktheater van de Volckaert.

Het Hongaarse Holocaustdrama Son of Saul, bekroond met een Oscar voor de beste buitenlandse film, is een verbijsterend, desoriënterend en verstikkend drama. Nooit krijgen we een helder beeld van wat zich afspeelt. Het resultaat is een volkomen ontregelende, en een realistische indruk van een meedogenloze vernietigingsmachine.

Het ijzige drama volgt in Auschwitz de Hongaarse Jood Saul (Géza Röhrig), die als Sonderkommando een radertje in de vernietigingsmachine is. De man moet nieuw gearriveerde Joden de gaskamer binnenloodsen, met het verhaaltje dat ze eerst mogen douchen voor ze naar hun werkplek gaan. Na hun gruwelijke dood moet hij de lijken wegslepen en in de crematoria verbranden. Als Saul in een vergast kind zijn zoon herkent, of meent te herkennen, doet hij al het (on)mogelijke om te voorkomen dat zijn lichaam wordt verbrand. Wat er ook gebeurt, hij zal de jongen begraven, zodat het Joodse verbod op crematie wordt geëerbiedigd.

Regisseur László Nemes, van wie een groot deel van zijn familie in de oorlog is vermoord, onthoudt de kijker een totaalbeeld van de vernietigingshel. Dat bereikte hij met enkele uitgangspunten: ‘De film mag er niet te mooi uitzien’, ‘We kunnen geen horrorfilm maken’, ‘We gaan nooit buiten wat Saul kan zien, horen of meemaken.’ We horen dan ook door nazi’s geschreeuwde commando’s, Sauls dierlijke gejaagde ademhaling en ijselijke, door de muren van de gaskamers klinkende, doodskreten. Ook zien we vage beelden van lijken en crematoria, maar nooit krijgen we een helder beeld van wat zich afspeelt.

De Holocaust is in het verleden meermalen verfilmd, maar altijd vanuit het perspectief van slachtoffers die het overleefden. Son of Saul echter geeft een inkijk in de vernietigingsmachine. Niet over de uitzonderingen maar over de regel. Niet over de overlevenden maar over de miljoenen die dat niet deden.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen