Spaanders over ”De toekomst van Dongen”

Foto: dongen.nieuws.nl

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (67) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

De toekomst van Dongen

Onlangs deed Marina Starmans, onze burgemeester een aansprekende oproep aan ons als inwoners. We kunnen meedenken over de toekomst van Dongen. Het gaat dan om de kwaliteiten op de gebieden wonen, welzijn en werken. Maar ook wil de gemeente weten wat er moet veranderen of wat er moet blijven. Wat moet erbij? Of: Wat kan eraf?

Ik vind het echt een aanrader om hieraan mee te doen. Via de website van de gemeente en de social media kunnen zien hoe we mee kunnen doen. Doen!!! zou ik zeggen.

In eerdere columns heb ik al eens aandacht gevraagd voor een brede herbezinning bij de gemeente Dongen: Raad, college van B. en W. en ambtelijke organisatie. Een breed onderzoek zoals de burgemeester voorstelt, past daarin en de resultaten van het onderzoek kunnen een geweldig fundament zijn, juist voor zo’n brede herbezinning. Daarbij moeten we ons als inwoners wel realiseren dat niet alles wat we willen, ook kan. Er is nou eenmaal een belangrijke grens, namelijk die van de beschikbare financiële middelen. Daarnaast zal de gemeente ook, al was het alleen maar om praktische redenen, een goede prioriteitstelling en fasering moeten vaststellen. Zelfs al zou je het geld voor alle wensen hebben dan nog zijn ze niet allemaal tegelijkertijd uit te voeren. Daar zullen we als inwoners dus bij voorbaat begrip voor moeten hebben.

Neemt niet weg, dat het voor de gemeente heel belangrijk is om te weten wat er onder de inwoners leeft. Van de kant van de gemeente vraagt dit respect voor de geuite wensen en een secure afweging. Bij zo’n afweging horen ook goede argumenten. De financiën maken daar een onderdeel van uit. Maar ook moet men rekening houden met gevoelens en belangen van (groepen van) de bevolking. Dat is een heel lastig proces. De gemeente heeft ook niet alle tijd van de wereld. Een dergelijk proces moet toch met enige spoed worden afgerond. Dit om te voorkomen dat het wordt ingehaald door de ontwikkelingen in de maatschappij en vooral om snel alle consequenties te kennen en te verwerken.

Een toekomstvisie die zal ontstaan door het bedoelde brede onderzoek zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor de gemeentebegroting in meerjarenperspectief, maar ook, zoals ik al aangaf, zal er gekeken moeten worden naar praktische haalbaarheid en de beschikbare ambtelijke capaciteit. In deze factoren zit ook meteen de reële kans op teleurstellingen. Zo kan ik me goed voorstellen dat bepaalde ideeën die breed als heel goed worden gezien, toch niet kunnen doorgaan. Je bent dan al snel geneigd om teleurgesteld te zijn en je af te vragen waarom je überhaupt aan het onderzoek hebt meegedaan. Nogmaals we zullen moeten accepteren dat niet alles kan.

Dongen overziend zijn er nogal wat onderwerpen en vraagstukken die aan de orde kunnen komen. Ik noem er hierna – rijp en groen door elkaar– een aantal:
– Moeten we wel doorgaan met de momenteel geplande aanpak van een MFA? Zijn de omstandigheden en financiën nog dusdanig dat dit een realistische gedachte is? Kunnen we de daarvoor bestemde gelden niet beter gebruiken?

– Wat doen we met het Europaplein? Het plein is een aantal jaren geleden opgeknapt. Heeft dit geleid tot een meerwaarde voor de wijk? Moeten we het in de huidige omvang en de inrichting handhaven? Of zijn er bepaalde ontwikkelingen mogelijk en wenselijk?

– Is het verstandig om het Kunstpodium in stand te houden? Dit instituut kost de gemeente veel geld en je moet je afvragen of het nog een effectief en efficiënt instrument is om het culturele leven in Dongen te ondersteunen.

– Is het niet hoog tijd, nu de economie weer lijkt aan te trekken, dat de gemeente een veel actiever economisch beleid gaat voeren? Een krachtige bedrijvenfunctie binnen de gemeentelijke organisatie die gerichte acquisitie gaat plegen met een echte éénloketfunctie voor bedrijven.

– Financieel zijn een krachtige bedrijvenfunctie en een éénloket voor bedrijven ook van groot belang. Zo ligt op Tichelrijt 1 en 2 nog best het een en ander aan gronden braak. Ook staan er veel panden leeg. Daarnaast is de 2e fase van Tichelrijt 2 bouwrijp en met uitzondering van een bedrijf dat zich daar aan het vestigen is, ligt daar de rest ook nog braak.

– Als we onze ambities als gemeente in kaart hebben gebracht, is de huidige organisatie dan in staat de daaruit voortvloeiende werkzaamheden op het juiste niveau uit te voeren? Zelfs als we niet alles zelf doen, zal er door de gemeentelijke organisatie toch veel denkwerk, sturing en begeleiding van projecten nodig zijn. Is de beschikbare capaciteit daartoe toereikend? Dit vraagt om een goede prioritering en soms heel lastige keuzes.

– In hoeverre wil en kan (misschien zelf “moet”) de gemeente een nadrukkelijker participerende rol vervullen bij het organiseren van grootschalige evenementen in Dongen? Er zijn er per jaar nogal een aantal en wellicht kunnen we als gemeente daar nog meer uithalen als de ondersteunende rol groter wordt.
– Hoe zien we de toekomst van de Dongense sportaccommodaties? Het wordt voor een aantal sportverenigingen de laatste jaren zowel qua ledental als financiën steeds lastiger. Het is voorstelbaar dat deze trend zich zal voortzetten. Misschien is bundeling van activiteiten of samengaan van verenigingen, ook financieel, wel een goed idee. In het denken en besluiten hierover zou de gemeente een belangrijke rol kunnen vervullen.

– Willen we de gemeente nog nadrukkelijker als recreatiegemeente profileren? Is dat dan dagrecreatie of willen we, ook bezien in regionaal verband, meer richting verblijfsrecreatie sturen? Wat is daar dan voor nodig en willen we het ook?

– Een detail punt: maak eindelijk eens een aansluiting van het fietspad langs Tichelrijt 1 tot aan de fietsbrug, naar het fietspad dat is aangelegd in de laatste fase van Tichelrijt 2. Omdat mensen zich uiteindelijk toch niet laten tegenhouden, zeker als er voor hen “iets logisch” is, is er nu een zogenaamd “olifantenpaadje” ontstaan. Maak daar een fatsoenlijke aansluiting van!

Al een hele lijst, die zeker niet uitputtend is. Ik heb het hier per onderwerp bovendien wat algemeen gehouden. Ik kan me echter voorstellen dat ieder individu en iedere groep vanuit zijn eigen situatie en belangen nog veel andere onderwerpen kan aandragen. Ook hier geldt: zeker doen!

U ziet het, de oproep van de burgemeester heeft mij geïnspireerd. Ik hoop dat u ook geïnspireerd bent geraakt en onderwerpen en vraagstukken zult aandragen. Wat dat betreft is dan ook te hopen dat de gemeente geconfronteerd wordt met een enorme berg aan leuke, goede en zinvolle ideeën voor de toekomst van Dongen. De ambtelijke organisatie, het college en de raad wens ik veel wijsheid en doorzettingsvermogen om tot goede en goed onderbouwde afwegingen en keuzes te komen. Dat is geen gemakkelijke klus, maar wel leuk werk dat heel veel kan betekenen voor de gemeente Dongen en voor ons als inwoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen