Spaanders: ‘OZB verhoging was niet nodig geweest’

Foto:

‘Spaanders’ is een column waarin Dongenaar Henk Spaan zijn visie geeft op actuele Dongense zaken, de lokale politieke processen en al wat verder afkomt op de bewoners van de gemeente Dongen. Prikkelend en altijd op zoek naar het hoe en waarom van zaken. Henk Spaan (68) heeft 40 jaar overheidservaring, waarvan gedurende meer dan 27 jaar als gemeentesecretaris. Op dit moment houdt hij zich vooral bezig met managementadvisering en coaching.

De jaarrekening 2015 van de gemeente Dongen
In mijn eerste column voor Dongen Nieuws, die dateert uit oktober 2014 heb ik mijn zorg uitgesproken over de door de gemeente destijds doorgevoerde extra verhoging van de OZB van 8% in 2015. Dit betekende een bedrag van € 240.000,–. Met krabben en bijten, waaronder bezuinigingen van afgerond € 2.000.000,– werd een positief begrotingssaldo voor 2015 gecreëerd van zegge en schrijven € 3.000,- Eigenlijk nul dus. Er zat geen rek meer in de begroting.

Onlangs kwam het college met de jaarstukken over 2015. Dat is meer dan anderhalf jaar nadat de begroting over dat jaar werd vastgesteld. Wie herinnert zich dat nog? Het is jammer dat ik deze vraag moet stellen. Als ik zo eens om heen vraag, kan ik alleen maar constateren dat het heel veel mensen weinig of niets interesseert. Hooguit wordt er een keer gemopperd en vervolgens gaat men over tot de orde van de dag.

Het resultaat over 2015 – dat dus nu pas, ruim 19 maanden na vaststelling van de begroting 2015, bekend is – bedraagt € 1.666.000,–. Van dit bedrag wordt € 1.047.000,– afgezonderd en toegevoegd aan het zo geheten Sociaal Domein gedeelte van de algemene reserve. Vertaald voor leken betekent dit dat er t.o.v. de ontvangen rijksbijdragen voor het Sociaal Domein, meer dan 1 miljoen niet is uitgegeven voor het doel waar het geld voor bestemd was. Denk bij voorbeeld aan het niet bekostigen van huishoudelijke hulp.

Uiteraard worden voor dit verschil allerlei verklaringen gegeven. Dat is allemaal heel nuchter en zakelijk. In de praktijk betekent het gewoon dat mensen die zoals in het voorbeeld hiervoor, een bepaalde mate van zorg of huishoudelijke hulp nodig hadden, deze niet of in mindere mate gekregen hebben. Alle nuchtere en zakelijke verklaringen die aangevoerd worden, ten spijt, ik vind dit een schrijnende constatering. Terugdraaien is niet meer mogelijk. Het enige wat nu kan gebeuren is, in de lijn van de onlangs gedane rechterlijke uitspraak, alle aanvragen voor de toekomst op een ruimhartiger wijze en in lijn met de wetgeving, onderzoeken en afwikkelen. Dit gaat geld kosten. En gelet op het bedrag dat in 2015 niet werd uitgegeven en in 2016 aan de reserve is toegevoegd, kan de wethouder dus met een gerust hart zeggen dat die kosten gedekt kunnen worden. Ik blijf het, zacht gezegd, pijnlijk vinden.

In de eerste alinea wees ik op de extra verhoging van de OZB in 2015 tot een bedrag van € 240.000,–.
Als je een begroting voor een volgend jaar sluitend moet maken, is verhoging van de OZB vaak het laatste stukje dat nodig is. Nu terugkijkend, was die verhoging echter niet nodig geweest. Ik weet niet hoe je dat bij de opstelling van de begroting 2015 had moeten voorkomen. De kille constatering is wel dat de burgers van Dongen met elkaar € 240.000,– structureel aan de gemeente beschikbaar hebben moeten stellen, zonder daar iets voor terug te krijgen. Het bedrag verdwijnt feitelijk namelijk in de algemene reserve.

Nogmaals, bij het opstellen van een begroting kun je niet alles voorzien. In dit geval zou het, het college sieren als er een gebaar in de richting van ons als inwoners zou worden gemaakt. Ik noem als voorbeeld een tegoedbon aan alle gezinnen die uitsluitend in te wisselen is bij de Dongense bedrijven. Dan heeft iedereen er wat aan.

Natuurlijk zal dit idee door het gemeentebestuur om allerlei (bedachte) redenen wel naar de prullenbak verwezen. Volgens mij is het echter gewoon een kwestie van willen.

Nog even een kleine “terzijde”. Eind juni schreef ik een column met onder meer de aanbeveling om na te gaan denken over een herstructurering van de voetbalclubs en vooral over een verplaatsing van de sportvelden. Het deed me goed dat een week of vier later het bericht naar buiten kwam dat het college besloten heeft dit ook inderdaad gaat doen. Natuurlijk zal in alle toonaarden beweerd worden dat dit besluit niets te maken heeft met mijn column, maar toch!! Hoe dan ook ik wens het college en de clubs heel veel wijsheid en daadkracht om snel tot een goed en gedegen besluit te komen. Voor de toekomst van Dongen en van de sportclubs van groot belang.

henkkleinDe komende vakantieperiode zal ik zeker zo af en toe van me laten horen. Er zijn nog voldoende onderwerpen die behandeld kunnen worden.

Voor zover van toepassing: allemaal een prettige vakantie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen