Column: “Blazerscompagnie Dongen: waanzinnig muzikaal hoogstandje”

Foto: CC0/Public Domain

In haar column Dagelijkse Dingen schrijft Bernadette Klerx over zaken die we allemaal wel herkennen. Ze neemt ons mee in het leven van alledag, soms met zaken die we koesteren, soms met zaken die ons allemaal een beetje irriteren. Maar telkens weer met die onmiskenbare ‘Oh ja’ ervaring.

Blazerscompagnie Dongen: waanzinnig muzikaal hoogstandje
Bevlogen muzikanten, een gepassioneerde dirigent, een sfeervolle ambiance in het prachtige Dongepark theater, muziek van hoog niveau en een enthousiast publiek dat keer op keer verrast werd. Het klopte allemaal zaterdag bij het concert ‘Classic meets Jazz’ van de Blazerscompagnie Dongen.

Wie er niet bij was, heeft echt iets gemist. De 200 bezoekers die er wel waren, werden getrakteerd op een explosie van muzikale verrassingen. Het publiek was diep onder de indruk van het schouwspel – want dat was het echt – dat op de planken gebracht werd. Regelmatig trok er dan ook een collectieve rilling door de zaal. Ronduit sensationeel was het optreden van pianiste Christianne Celis, voor wie bij dit concert een hoofdrol was weggelegd. Zij speelde ongelooflijk knap, zonder bladmuziek, uit het hoofd,maar vooral uit het hart. En dat zag je, dat voelde je. Andere hoogtepunten in het programma waren zonder twijfel ‘Rhapsody in Blue’ van George Gershwin en de vrolijke afsluiter ‘Puttin on the ritz’ van Irving Berlin.

bcdrh

‘Classic meets Jazz’ was veel meer dan alleen een paar muzieknummers. Het was een echte belevenis om dit mee te maken! Ik raad het iedereen aan. En denk niet te snel: ’Dit is niks voor mij’, want je wordt als vanzelf meegenomen door de muziek, je kunt er heerlijk bij wegdromen. De oorverdovende staande ovatie na afloop was dan ook meer dan verdiend. De Blazerscompagnie Dongen, pas twee jaar oud, heeft met dit concert zichzelf opnieuw neergezet als een verrijking en vernieuwing in het Dongense culturele landschap. Vernieuwend op muzikaal gebied door onverwachte en verrassende muzikale combinaties aan te gaan. Vernieuwend ook door de opzet: de Blazerscompagnie treedt elke keer op in een andere samenstelling, afhankelijk van het project.

Wat niet verandert is de kwaliteit. Wat voor muziek de Blazerscompagnie ook speelt, het is altijd goed. Als je dan bedenkt dat het hier om amateurmuzikanten (bijna allemaal uit Dongen) gaat , die in zes weken tijd zo’n hoogstaand concert weten neer te zetten, is dat een prestatie van grote klasse. Daar kunnen we met z’n allen in Dongen supertrots op zijn. Trots kunnen we ook zijn op ons prachtige Dongepark Theater, maar het is dan weer wel doodzonde dat dit veel te weinig gebruikt wordt. Wat dat betreft mag het theater zichzelf best wat meer voor het voetlicht brengen.

En tot slot ook nog een pluim op de hoed van de Stichting Amateur Kunst Dongen, die is ontstaan uit de voormalige toneelvereniging Kunst naar Kracht. Zij geven ieder jaar € 1.000 weg om (nieuwe) culturele initiatieven tot bloei te laten komen. Mooi! Laat dat ook vooral zo blijven, dan kunnen we in de toekomst nog veel meer moois verwachten. Want muziek en cultuur maken het leven rijker en mooier. En daar moet iedereen aan mee kunnen doen.

door: Bernadette Klerx

bernadette1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen