VV Dongen internationaal jeugdtoernooi U-15: 21 augustus.

Foto:

Zaterdag 21 augustus, als voorbereiding op de komende competitie, gaan tien verenigingen, inclusief VV Dongen, strijden om de WO Sport Events Dongen Cup. “Het zijn allemaal jeugdelftallen van Betaalde Voetbal Organisaties die deze dag op Sportpark De Biezen acteren,” vertellen organistoren Luke van Overbeek en Jeffrey Weterings namens WO Sports.  Wat dit jaar nog een eendaags toernooi is, moet uitgroeien naar een tweedaags internationaal voetbalevenement voor de jeugd U-15. In aanloop naar het toernooi stellen wij u de deelnemers voor.

Deze keer: Esbjerg FB (Denemarken) en Go Ahead Eagles (Nederland)

Esbjerg FB (Denemarken).
De club ontstond in 1924 na een fusie tussen Esbjerg Boldklub 1898 en Esbjerg Amatør Klub om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. De meest succesvolle seizoenen waren aan het begin van de jaren 60. In 1961, 1962, 1963 en 1965 werd de club Deens landskampioen. In 1964 werd weliswaar geen kampioenschap behaald, maar toen werd wel de Deense voetbalbeker gewonnen door een 2-1-overwinning op Odense KFUM. Esbjerg speelt in de Blue Water Arena. Het stadion biedt plaats aan ruim 17.000 mensen. Het unieke aan het stadion is dat het nog een staantribune herbergt, die plaats biedt aan 6.156 man.

In het seizoen 2018 tekende de honderdvoudig Nederlands Elftalspeler Rafael van der Vaart een contract bij Esbjerg FB. Hij kwam toen over van FC Midtjylland. Onder de Nederlandse coach John Lammers kwam Van der Vaart slechts enkele keren in actie. Hij beëindigde bij Esbjerg FB zijn voetbalcarrière. Zijn zoon Damian speelt ook in de jeugdopleiding bij Esbjerg. Helaas speelt hij volgend seizoen in de U16. Dus hij zal er niet bij zijn tijdens de Dongen Cup.  De jeugdopleiding staat heel hoog aangeschreven. Dus wie weet speelt er op 21 augustus een andere zoon van of de nieuwe Eriksen, Olsen, Jørgensen of Laudrup op Sportpark De Biezen.

Go Ahead Eagles (Nederland).
Geen onbekende op Sportpark De Biezen. Voor de KNVB Beker reisde de club op 21 september 2016 af naar Dongen. Daar werd ze het vuur aan de schenen gelegd door de Dongense Kanaries. VV Dongen moest uiteindelijk toch in de slotfase het hoofd buigen voor de Adelaar in de KNVB-beker.

Go Ahead Eagles komt uit Deventer en speelt de thuiswedstrijden in het eigen stadion De Adelaarshorst. De club heeft een prachtige geschiedenis waarvan vele jaren eredivisie. De Eagles hebben zelfs hun huid zo duur mogelijk verkocht in Europa! De laatste keer kwamen zij op een zeer bijzonder manier in Europa terecht. Ondanks de degradatie in het seizoen 2015/16 mochten ze toch uitkomen in de UEFA Europa League. De club plaatste zich hiervoor via het UEFA Fair Playklassement. De eerste wedstrijd speelde Go Ahead Eagles op 2 juli 2015 ’thuis’ tegen het Hongaarse Ferencvaros. In Emmen werd er voor de ogen van ruim 6200 toeschouwers een verdienstelijk 1-1 gelijkspel behaald. Het eerste Europese doelpunt ooit van Go Ahead Eagles werd vlak voor rust gescoord door Bart Vriends. De return op 9 juli werd in Boedapest met 4-1 verloren.

Bij Go Ahead Eagles weten ze ook wat opleiden is. Ze hadden in het verleden één van de beste jeugdopleidingscentra van Nederland. De jonge talenten kwamen van heinde en verre. Voorbeelden van bekende voetballers die bij Go Ahead zijn opgeleid en vele interlands speelden zijn: Marc Overmars (86 caps), Jan Kromkamp (11 caps), René Eijkelkamp (6 caps), Viktor Sikora (6 caps), Ugur Yildrim (1 caps), Demy de Zeeuw (27 caps) en Bert van Marwijk (1 caps). Maar de lijst is nog veel langer met veel bekende namen. Zelfs Johan Derksen, de voetbal-analist van het bekende tv-programma VI, komt uit de opleiding. Een recent voorbeeld van een groot talent uit de opleiding van Go Ahead Eagles is Sam Beukema. Hij verdiende door zijn doorbraak een prachtige transfer naar AZ Alkmaar. Gaan wij op 21 augustus een toekomstig international uit de opleiding van de Eagles aan het werk zien?

Volgende week: Helmond Sport (Nederland) en KFC Uerdingen (Duitsland).

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen