Zwaarbevochten zege tegen OSS 20

VV Dongen boekte in de laatste thuiswedstrijd van 2015 een zwaarbevochten zege op het onbevangen OSS 20 en mag zich een wedstrijd voor de winterstop de zogenaamde “Herbstmeister” noemen. De negende zege van dit seizoen betekent dat de dorpsgenoten met 30 punten uit 12 wedstrijden ongeslagen aan kop gaan in de Hoofdklasse B.

Nummer twee EHC volgt op slechts 4 punten waar de nummer drie, UDI 19 al voor een kloof staat van 10 punten. De drie punten van afgelopen zondag kunnen vooral op het conto geschreven worden van de ijzersterke defensie van VV Dongen. Met pas 9 doelpunten tegen is het duidelijk dat VV Dongen voor veel teams een onneembare veste aan het worden is. OSS 20 beet zich vast maar liep met een 1-0 nederlaag van het veld af waar een gelijkspel misschien op zijn plaats was geweest.

Veel toeschouwers hadden zich rondom het veld van Sportpark de Biezen verzameld om VV Dongen te zien schitteren. Niet voor niets, want de club is al lange tijd trotse koploper in de Hoofdklasse B. Dat wekt verwachtingen en op dit niveau is het elke week weer de vraag of men aan die verwachtingen kan voldoen.

Blessures teisteren de voorhoede van VV Dongen, waardoor jongeling Mart van Bree en Nassim Asrih de routiniers Remon Koenen en Sander de Bont moeten doen vergeten. Jorik Mijnhijmer maakte het drietal aanvallers compleet en voor de rest was de opstelling van VV Dongen zoals men dat gewend is.

Direct na het fluitsignaal van arbiter Verbakel werd duidelijk dat OSS 20 kwam om te winnen. Met drie aanvallers en een middenvelder pal achter de aanvalslinie werd de strijd met de koploper aangegaan. VV Dongen daarentegen had dezelfde intenties. Dat maakte de beginfase van de wedstrijd uiterst interessant, want het spel golfde op en neer. Echte kansen werden nauwelijks gecreëerd, maar in de eerste drie minuten was OSS 20 al een aantal keren voor doelman Jordy Zielschot verschenen.

VV Dongen startte de laatste wedstrijden te slap maar daar was in deze wedstrijd zeker geen sprake van. Het was de verdienste van OSS 20 dat het met open vizier zocht naar de mogelijkheden. Opvallend was de rol van m.n. Ferdy van den Berg en Bob van Lith, die met vele wisselingen het de defensie van VV Dongen moeilijk probeerde te maken. Spits Tony de Groot en Irey Sadal mochten het samen in het midden uitzoeken.

Jan Gerrits jr van VV Dongen kreeg over de hele wedstrijd te maken met drie tegenstanders. De rechtsback won voor de rust al zijn duels en liet daarmee zijn enorme progressie zien. Pas na rust werd hij op de proef gesteld door invaller Ferhat Coskun, die hem een aantal malen voorbij ging en daardoor voor gevaar kon stichten.

Daar waar Gerrits zijn mannetje stond waren het ook Revy Rosalia, Mitchel van der Stappen en Giovanni Henskens die de aanvallers van OSS 20 amper ruimte gaven. Mede door het onverzettelijke werk van uitblinker Tom Waltman vlak voor de verdediging kwam VV Dongen de gehele wedstrijd niet echt in de problemen.

Natuurlijk kregen de mannen van Maarten van Vugt (trainer OSS 20) kansen, maar die kwamen er ook voor VV Dongen. In het eerste bedrijf was VV Dongen dreigender. Vooral als het team met snelle passes de voorwaartsen wisten te bereiken kwamen er een aantal goede kansen. Het was echter in de 29e minuut dat VV Dongen de score opende door een lange bal vanuit de defensie van VV Dongen. Centrale verdediger Mitchel van de Stappen zag zijn spits Jorik Mijnhijmer in een een-op-een situatie staan en verzond een loepzuivere pass richting de lopende Mijnhijmer, De goaltjesdief taxeerde de lange bal uitstekend en kopte deze over de uitlopende keeper Rick v.d. Leest. De inzet vloog over de keeper op de paal, waarna de messscherpe Mijnhijmer de bal in het lege doel deponeerde. (1-0)

Daarna was het voor OSS 20 pompen of verzuipen. Het team ging in de tweede helft aanvallender spelen waardoor VV Dongen meer druk op de defensie kreeg. VV Dongen leunde achteruit waar het hoopte op een uitval of counter. Daarbij kroop VV Dongen een paar keer door het oog van de naald maar hield, ondanks de ‘billenknijpperiode’, redelijk makkelijk stand. Het was vooral de verdienste van de defensie van VV Dongen dat er weer drie punten konden worden bijgeschreven aan het nu al memorabele resultaat. OSS 20 had wellicht meer verdiend maar beet zich vast op een onverzettelijk VV Dongen.

Aanstaande zondag 13 december speelt VV Dongen de laatste wedstrijd voor de winterstop. Dan is het tijd voor een onvervalste Derby. VV Dongen speelt in Breda tegen Baronie. Aanvang op de Blauwe Kei is om 14.30 uur

Tekst : Frank van Heteren
Foto’s : Jeffrey Oomens