Mijmeringen: ‘Mijn Overheid’

Foto:

‘Mijmeringen’ is een wekelijkse column van Dongenaar Rinus Krijnen

Mijn Overheid
De overheid loopt voorop met digitaal communiceren. Met de digitale handtekening DigID dwingen ze al jaren de burgers af persoonlijk berichten van de overheid op te halen. Inmiddels is dit best een ingewikkeld proces. Vroeger kon je met een eenvoudig gebruikersnaam/paswoord-combinatie bij je gegevens komen. In veel  gevallen belandden deze inlogcodes bij financiële adviseurs, en dat bleek toch wel erg fraudegevoelig en tegen privacyrichtlijnen. Je moet in het huidige systeem bewust zelf toegang verlenen om jouw gegevens op te halen. Niet handig, wel veilig.

Vandaag kreeg ik een e-mail van Mijn Overheid dat er een bericht klaar stond. Inloggen kun je met de DigID app. Dat heeft mijn voorkeur, omdat deze zowel op mijn smartphone als op mijn tablet is geïnstalleerd. Bijna alle communicatie werk ik af op mijn tablet. Ik ken mensen die alleen maar een tablet hebben en geen laptop of desktop gebruiken. Als dat laatste het geval is kun je het vaak wel schudden met inloggen met DigID. In sommige gevallen vraagt de link naar de DigID app of deze app op hetzelfde apparaat is geïnstalleerd. Is dat het geval, dan hoef je de QR code niet in te lezen. Logisch want je kunt met je smartphone niet de QR code bekijken en tegelijkertijd fotograferen om toegang te krijgen. Helaas is deze truc zowat verdwenen. Maak je nu gebruik van DigID op je smartphone of tablet dan ben je verplicht beide apparaten in te zetten. Eén om de toegangspagina te lezen en de ander om de getoonde QR code te fotograferen om toestemming tot het lezen van het document te krijgen.

Ik kan alleen bedenken dat de optie om deze stap over te slaan bij gebruik van de DigID app op hetzelfde apparaat, als onveilig is beschouwd en daarom wordt overgeslagen. Want in plaats van een complex proces om bij je informatie te komen, heb je dan uitsluitend een vijf cijferige code nodig. Allemaal leuk en aardig, maar dit dwingt dus gebruikers twee apparaten in te zetten en dus ook te bezitten. Want ook als je geen gebruik maakt van de DigID app maar een code via SMS wil gebruiken heb je dus een tweede apparaat nodig. Nu hebben de meeste mensen wel een mobieltje naast hun tablet, maar ik blijf het vreemd vinden, dat wordt afgedwongen om te investeren in minimaal twee stuks hardware om toegang te krijgen tot je eigen informatie. Arrogantie van de overheid noem ik dit.

Fijn. Ik dus met mijn smartphone en tablet naar Mijn Overheid. Nu ging het over informatie over belastingen dus ik werd doorverwezen naar Mijn Belastingdienst. Hier hoefde ik gelukkig niet opnieuw in te loggen, omdat ik al in Mijn Overheid was gestart. Eenmaal gearriveerd in de site van Mijn Belastingdienst ging ik naar het bericht dat voor mij klaar zou staan. Het ging over de definitieve vaststelling van mijn belastingaangifte 2023 stond er. Ok, kom maar op zou ik zeggen. Dat viel tegen. Geen linkje naar het document, maar een mededeling dat ik op 16 mei dit via de post zou ontvangen. Al jaren geleden heb ik aangegeven dat ik alles digitaal wil ontvangen, maar blijkbaar lijkt de rechtsgeldigheid van een portaal bericht anders te liggen dan een brief op de deurmat. Of gelooft de overheid me toch niet helemaal dat alleen kan worden volstaan met digitale informatie. Toen ik echter voor de tweede maal inlogde bleek er plotseling ineens wel een digitaal berichtje in pdf formaat te zijn. Ze willen blijkbaar overtuigd zijn dat het bericht aankomt, zeker als je moet betalen. Doen ze dit niet, dan ziet de belastingdienst de bui al hangen. Mensen gaan ontkennen dat ze een bericht hebben ontvangen en hieruit ontstaat een welles nietes spelletje, waarbij uiteindelijk de belastingbetaler de dupe is met een boete op de aanslag. Zeker voor het onzekere dus, om problemen en imagoschade te voorkomen.

Gek genoeg stort de belastingdienst wel het geld op de rekening als je wat terugkrijgt, maar blijkbaar hebben ze geen incasso machtiging om belasting te innen. Verrekenen met je partner is er niet bij ook al heb je hetzelfde rekeningnummer. Wel samen inzenden, maar gesplitst afhandelen. Waarschijnlijk daarom verstrekken ze zowel digitaal als fysiek de aanslag. Dubbel genaaid hecht beter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen