Cambreurleerlingen in debat met gemeenteraad: passie en verbaal vuurwerk

Wat een passie en wat een verbaal vuurwerk! Het debattteam van het Cambreurcollege wist het de Dongense raadsleden gisteren behoorlijk moeilijk te maken in de ‘generale repetitie’ voor het officiële Lagerhuisdebat op 10 februari in het provinciehuis in Den Bosch.

Zonder enige schroom of zenuwen legden de jonge debaters van klas 4 en 5 Havo/VWO de raadsleden het vuur na aan de schenen. En dat dwong bij iedereen bewondering en respect af. Het was een debat zoals dat in de vergaderingen van de gemeenteraad helaas veel te weinig gevoerd wordt.

Door: Bernadette Klerx

De raadsleden, vertegenwoordigd in team Dongen, hadden een zware dobber aan het team Cambreur. Met een haast natuurlijke onbevangenheid, een uitstekende voorbereiding, snelle en alerte reacties en de nodige bevlogenheid gaven de leerlingen overtuigend hun visitekaartje af.
In drie rondes moesten de teams de jury overtuigen van hun mening over de volgende stellingen:

  1. Jongeren moeten hun ouders dwingen om duurzamer te leven.
  2. De woke-beweging is een verrijking voor de Nederlandse samenleving.
  3. Nederland moet de opkomstplicht opnieuw invoeren.

Pas op het moment zelf gaf debatleider Mark van Rijen aan welk team voor en welk team tegen de stelling moest zijn, waarna na een kort overleg de degens gekruist konden worden. En dat gebeurde ook. Met veel passie en bezieling, inhoudelijk sterke argumenten, en ook zeker hier en daar humor. Kwam het debat bij de stelling over duurzaamheid nog enigszins voorzichtig op gang, bij de stellingen over de woke- beweging en de opkomstplicht gingen de debaters van beide teams helemaal los en laaide het debatvuur aan beide kanten flink op. Bij de laatste stelling waarin halverwege het debat gewisseld moest worden van standpunt was het verrassend om te zien hoe de leerlingen dit schijnbaar moeiteloos oppikten. Het was debatteren op z’n best.

Video: Mauren Producties

Aan het eind van deze flitsende avond regende het dan ook complimenten van burgemeester Marina Starmans, wethouder Denise Kunst en docent maatschappijleer Dyon schlebos, die samen de jury vormden. En voor de burgemeester kon het debatteam van het Cambreur na deze avond al niet meer stuk. ‘Jullie kunnen het, jullie gaan knallen. Maak ze gek in Den Bosch. Wij zijn ongelooflijk trots op jullie’ .

Ook Dongen.Nieuws wenst het debatteam van het Cambreur veel succes bij de provinciale voorronde ‘Op weg naar het Lagerhuis’ op 10 februari in Den Bosch.

Bekijk de foto’s van deze debatavond in de fotoserie bovenaan dit artikel.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen