Opinie: ‘Nieuwbouw scholen gaat nog veel kopzorgen kosten: Biezenkring trekt aan de bel’

Foto:

De nieuwe gemeenteraad, die na 16 maart aantreedt, zal nog een flinke kluif gaan krijgen aan de huisvesting van de scholen. Hopelijk wordt het niet het zoveelste hoofdpijndossier, maar de voortekenen zijn niet echt gunstig.

Dat bleek weer eens uit de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad, waar de huisvesting van de scholen opnieuw stof tot discussie opleverde. Deze keer was het de openbare basisschool De Biezenkring die aan de bel trok. De Biezenkring zou samen met de Noorderpoort het IKC De Biezen gaan vormen, maar door de voorgenomen sluiting van de Noorderpoort lijkt ook De Biezenkring het kind van de rekening te worden. De nieuwe gemeenteraad zal dan ook alle zeilen bij moeten zetten om te voorkomen dat het huisvestingsplan een veelkoppig monster wordt.

Door: Bernadette Klerx

Hoofdpijndossier?
De Biezenkring is door de voorgenomen sluiting van de Noorderpoort nu opeens zijn IKC-maatje kwijt, want het bestuur van de Noorderpoort, stichting Initia, steekt in op een fusie met een andere (katholieke) basischool onder zijn bestuur, de Vlinderboom in West 2. Het huisvestingsplan, dat in 2017 nog met veel gejubel gepresenteerd werd, is sindsdien al flink ‘buiten zijn oevers’getreden. Eerst waren er de exorbitant gestegen bouwkosten die het totale plan 11 miljoen euro duurder maakten, waardoor de gemeenteraad gedwongen werd het hele plan nog eens kritisch tegen het licht te houden om die extra kosten enigszins binnen de perken te houden. Het voortbestaan van de gymzaal Otterdonk ( in de buurt van De Biezenkring), kwam daarbij ook op losse schroeven te staan. Tel daarbij op dat projecten van zo’n grote omvang over zo’n groot aantal jaren vaak financieel en qua planning uit de klauwen lopen en de basis voor weer een hoofdpijndossier is reëel aanwezig.

Uitstellen en ‘uitkleden’: vertrouwen loopt deuk op
Maar in het geval van de scholen is er nu ook nog iets anders aan de hand. Het vertrouwen in de politiek heeft een flinke deuk opgelopen.
Directeur Monica Michels van De Biezenkring liet daar in de laatste raadsvergadering geen misverstand over bestaan. ‘Ons vertrouwen in de democratie en de lokale politiek heeft de laatste jaren wat haarscheurtjes opgelopen. De staat van ons gebouw is onder de maat. De nieuwe school zou begin 2022 klaar zijn, nu is het al eind 2024 geworden. Ons IKC wordt minder duurzaam dan de andere IKC’s en wellicht kunnen we gymlessen straks niet meer op loopafstand van onze school organiseren.Hoe vaak worden de plannen nog verder uitgesteld of uitgekleed?’ richtte ze zich in een gloedvol betoog tot de gemeenteraad. ‘Kunnen we er nog op vertrouwen dat we in 2024 een nieuwe school hebben. De toekomst gaat het leren, maar bouw in ieder geval aan het vertrouwen van ons en de 250 leerlingen. Zorg voor goede huisvesting van De Biezenkring met een sportlocatie op loopafstand’.

Schoolbesturen beslissen over sluiten of fuseren
Wethouder Cors Zijlmans kon haar en de raad maar gedeeltelijk geruststellen. Kern van zijn betoog: ‘Ik snap de onrust maar sluiten of fuseren van scholen, daar hebben wij als gemeente geen stem in; dat beslissen de schoolbesturen en die zijn ook verantwoordelijk voor de communicatie daarover naar ouders toe.’

Gemeenteraad: pak de regie
Maar met dat antwoord nam de gemeenteraad niet zomaar zonder slag of stoot genoegen. Ze drong er nogmaals op aan om stevig de regie te pakken. D66-raadslid Marieke Schouten: ‘Ook al gaan we niet over sluiten of fuseren, we gaan wel over het proces, laten we nu alsjebblieft de regie pakken.’ Dat vond ook Denise Kunst van de Volkspartij Dongen. ‘In september hebben we nadrukkelijk gevraagd om de regie te pakken. Ik snap de reactie van De Biezenkring heel goed nu ze weer met een verandering te maken krijgen. Maak nu echt eens tempo en informeer ons meteen als er iets verandert, dat voorkomt paniekvoetbal’, zo adviseerde het raadslid.

CDA: geen reden voor vertraging
Voor het CDA waren de nieuwe ontwikkelingen geen reden voor weer een vertraging. Annemarie van Eenennaam: ‘De voorgenomen sluiting van de Noorderpoort kwam voor ons niet echt als een verrassing.We wisten dat dit een keer kon gebeuren. Dit hoeft ook helemaal geen vertraging voor IKC De Biezen op te leveren, we moeten alleen wat sneller stappen zetten. En gymzaal Otterdonk is wat ons betreft nog niet uit het plaatje verdwenen, want het College moet daar sowieso nog met een voorstel voor komen’, voegde ze daar nog aan toe.

Geen schoonheidsprijs
Wethouder Cors Zijlmans gaf onmiddellijk toe dat de informatie rondom de voorgenomen sluiting van de Noorderpoort en de gevolgen daarvan niet de schoonheidsprijs verdient, maar ‘laten we elkaar steunen, zonder dat we op elkaars stoel gaan zitten. En ik beloof dat we u op de hoogte houden zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn. Geen probleem’.


 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen