Column: ‘Campagne draait op volle toeren: politiek Dongen gaat de boer op’

Foto:

In haar nieuwste column beschouwt Bernadette Klerx, politiek correspondente van dongen.nieuws.nl, de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022.

Campagne draait op volle toeren: politiek Dongen gaat de boer op
Ja hoor, het is weer zo ver. Over zo’n 3 weken kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Tijd dus voor politiek Dongen om nog eens alles uit de kast te trekken om ons te overtuigen om op hun partij te stemmen. Want veel stemmen betekent (meestal) dat je ook mee mag ‘regeren’ en dan heb je de grootste kans dat je jouw plannen en ideeën kunt uitvoeren. En daarom zien we onze toekomstige volksvertegenwoordigers nu veelvuldig opduiken in allerlei media, in de straten en wijken, in verkiezingsdebatten, politiek cafés etc. Kortom, de campagne draait op volle toeren. In Dongen kunnen we kiezen uit vijf partijen: CDA, VVD, D66, Volkspartij Dongen en Ouderenpartij voor Dongen. Wie zijn zij en wat mogen we van hen verwachten?

Door: Bernadette Klerx

Linkse geluid ontbreekt
Sommige partijen zoals de Volkspartij Dongen, het CDA en de VVD maken al jarenlang deel uit van de Dongense gemeenteraad en hebben in wisselende samenstellingen wethouders geleverd. D66 en de Ouderenpartij voor Dongen zijn relatieve nieuwkomers in het Dongense politieke landschap. Zij maakten in 2018 hun entree in de raad. Voor de eerste keer in tientallen jaren ontbreekt de PvdA op de stemlijsten. ’De huidige politieke sfeer en context voelen niet meer als de plek waar de actieve leden van de Dongense afdeling zich willen bewegen. Zitting nemen in de raad of het college, voelt niet als de weg om voor de gemeente Dongen op dit moment de goede dingen te kunnen doen’, liet het partijbestuur in een persbericht weten. Erg jammer, want juist door wel zitting te nemen in de gemeenteraad of het College kun je dingen voor elkaar krijgen. Links Dongen moet nu zijn heil zoeken bij een andere partij of helemaal niet naar de stembus gaan.

Van politiek café tot wijkbezoek
Het CDA komt met een compleet vernieuwde lijst en is al een tijdje warm aan het lopen in de campagne met politieke cafés, podcasts, walk en talks etc. En ook de VVD, Volkspartij Dongen en D66 zijn duidelijk zichtbaar in de wijken, de laatste twee ook nadrukkelijk buiten verkiezingstijd. De Volkspartij Dongen kent al jarenlang de maandelijkse Praat op Straat en D66 gaat graag de wijken in om meningen van bewoners te peilen.

De meerwaarde van de Ouderenpartij?
Hoe anders gaat het eraan toe bij de Ouderenpartij voor Dongen. Die is en blijft een vreemde eend in de bijt. Vier jaar geleden haalde de partij – schijnbaar uit het niets- twee zetels binnen. Ergens in 2018 moet er toen bij een grote groep ouderen het rotsvaste vertrouwen zijn geweest dat de Ouderenpartij het verschil kon gaan maken voor de Dongense ouderen en heeft men toen volledig vertrouwd op de bruine ogen van de lijsttrekker. ‘De Ouderenparti j voor Dongen wil het ouderenbeleid echt op de kaart zetten en vooral iets doen aan de eenzaamheid van de oudere medemens ’, liet toenmalig lijsttrekker Marius van der Heijden optekenen. Want volgens de Ouderenpartij voor Dongen liet de gemeente juist op dat terrein nogal wat steken vallen. En na de verkiezingsoverwinning liet de partij met het nodige enthousiasme weten: ‘We gaan voor u aan de slag’. Maar heeft de Ouderenpartij voor Dongen wel echt het verschil gemaakt voor de ouderen? Nee, na 4 jaar Ouderenpartij in de gemeenteraad is er niets gerealiseerd voor ouderen wat ook niet door de andere partijen is ingebracht. De meerwaarde van de Ouderenpartij voor Dongen is na 4 jaar politiek niet echt boven komen drijven.

Herkansing
En nu? CDA, VVD, D66 en Volkspartij Dongen hebben ook nu in hun verkiezingsprogramma’s ruimschoots oog voor het welzijn van de ouderen en hebben dat in hun programma’s vertaald in heel concrete actiepunten. De Ouderenpartij heeft op de valreep ook een verkiezingsprogramma in elkaar gezet met daarin uiteraard ook oog voor de oudere Dongenaar, maar een website of Facebookpagina waar geïnteresseerde Dongenaren informatie op kunnen vinden, vragen kunnen stellen of in contact kunnen komen met de partij, is er nog niet. En dat is in de huidige moderne tijden waarin communicatie en participatie sleutelwoorden zijn, best bijzonder. Maar ook de website komt eraan, belooft de Ouderenpartij voor Dongen.

De partij gunt zichzelf in ieder geval een herkansing en geeft maar meteen aan zijn grenzen verlegd te hebben naar jongeren, ‘want dat zijn de ouderen van de toekomst’. En dat is dan weer een logica waar geen speld tussen te krijgen is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen