Piet Eelants: ”Afscheid van ‘mijn kindje’”

Foto:

Het jaar 2022 is ingeluid. Alle Dongenaren hopen dat het een jaar wordt waarin de vele mooie evenementen die Dongen rijk is, na twee jaar coronamaatregelen weer op een normale manier kunnen gaan plaatsvinden.

De grote vraag is natuurlijk of die droom werkelijkheid gaat worden Maar er zijn sowieso zaken, die nooit meer hetzelfde zullen worden. De Dongense media zullen het moeten gaan doen zonder de inbreng van de Internetkrant www.dongenhomespot.nl. Na vijftien jaar vindt Piet Eelants, de man achter deze website, het welletjes.

Met het afscheid van www.dongenhomespot.nl komt een einde aan een lange periode, waarin Piet Eelants zich op een ideële en niet commerciële manier onderscheiden heeft door het Dongense nieuws en de ontwikkelingen in ons dorp op vele terreinen bij de Dongenaren in huis te brengen. Het afscheid van de website markeert een bijzonder moment voor een bijzondere man, die veel voor de inwoners van Dongen heeft betekend. Mede daarom is Piet Eelants onlangs door de website dongen.nieuws.nl verkozen tot Dongenaar van het Jaar 2021.

Dongen.nieuws.nl sprak met Piet over zijn ervaringen gedurende de afgelopen 15 jaar en zijn beslissing om afscheid te nemen van ‘zijn kindje’, zoals Piet het zelf noemt. ”Ik weet zeker dat ik het ga missen” zegt Piet. “Ik heb het 15 jaar met hart en ziel gedaan en er heel veel uurtjes ingestoken. Maar je weet dat er een moment komt dat je deze beslissing moet nemen. Als je een nieuwswebsite beheert, dan ben je eigenlijk continu bezig, je hebt nooit echt rust en ik denk dat de tijd nu gekomen is om het los te gaan laten, hoeveel moeite me dat ook kost.”

Hoe ben je er eigenlijk toe gekomen om met dongenhomespot te beginnen?
Ik heb altijd al iets gehad met schrijven. Ik zat op mijn werk in het Ignatiusziekenhuis in Breda al in de redactie van het huisblad en was in mijn vrije tijd actief bij de Lokale Omroep Dongen, waar ik het nieuws bijhield. Ik heb er altijd van genoten om allerlei zaken aan het papier toe te vertrouwen. Op mijn eigen manier, vaak met subtiele hints die je alleen tussen de regels kon lezen. Schrijven is altijd mijn passie geweest. Of het nu ging om gedichten, die ik ook veel gemaakt heb, of een tekst voor het Krekelhoekje (het kinderhoekje van het periodiek van het ziekenhuis), het schrijven was voor mij steeds een prachtige uitlaatklep.

Op mijn zestigste ging ik met pensioen, en ik ben toen eens wat vaker door Dongen gaan wandelen. Ik kwam steeds weer andere dingen tegen in ons dorp, en besefte me dat Dongen eigenlijk een prachtig dorp is. Ik maakte daar dan ook een flink aantal foto’s van. Na een paar weken dacht ik ‘misschien is het een idee om dat op een website te zetten, er zullen vast Dongenaren zijn die dat leuk en interessant vinden. Ik kwam toen uit bij een provider die meerdere lokale websites had onder de naam homespot. Ik hoefde er alleen Dongen voor te zetten en kon zo beginnen.

Je bent toen ook al snel begonnen met het brengen van meer lokaal nieuws en informatie?
Ja, ik wilde ook wel meer informatie delen over zaken die leefden in het dorp en binnen het verenigingsleven. Ik heb de afdeling communicatie binnen het gemeentehuis benaderd. Mark van Rijen, toen net begonnen als hoofd communicatie van de gemeente Dongen, was meteen enthousiast. Hij zag zo’n digitale manier van nieuwsvoorziening wel zitten en heeft mij alle medewerking gegeven. Ik ontving persberichten van de gemeente en begon ook raadsvergaderingen te bezoeken. De aanpak van dongenhomespot werd steeds serieuzer. Een tijdje later liep ik steeds vaker tegen de (on)mogelijkheden van de technische kant van mijn website aan. Ik wilde zelf meer kunnen bepalen hoe mijn website werd ingedeeld. Ik heb altijd gevonden dat deze er uit moest zien als een echte krant. Zo noem ik het nog steeds: de internetkrant. Ik ben toen overgestapt naar een andere provider waar ik zelf meer inbreng had op het gebied van de lay-out en heb de naam dongenhomespot aangehouden. Ik kijk met trots terug op de afgelopen 15 jaar. Mijn website was nooit commercieel en moest het doen met minimale middelen. Maar ik vind dat er altijd een mooie en aantrekkelijke website stond.

Inmiddels heb je een flink archief opgebouwd
Dat klopt. Er staan echt duizenden foto’s op www.dongenhomespot.nl. Gelukkig blijft het archief altijd oproepbaar dankzij de inspanningen van Rinus Krijnen, die altijd mijn steun- en toeverlaat is geweest op dat vlak. Er is ontzettend veel verschenen op www.dongenhomespot waar ik trots op ben en wat de moeite van het bewaren meer dan waard is. Dat zullen we dan ook zoveel mogelijk gaan doen. Oude foto’s, filmpjes van Dongense evenementen zoals onder meer de Zomerspelen en carnaval zullen beschikbaar blijven voor de liefhebbers.

Hangt de beslissing om te stoppen met dongenhomespot al langer in de lucht?
Nou, ik loop al wel een tijdje rond met het idee dat het beheren van de internetkrant toch ook een keer eindig zou zijn, De coronatijd heeft wat dat betreft ook wel zijn sporen nagelaten. Er ging bijna niets meer door en dat ging onbewust toch ook doorwerken op mijn motivatie. Het ging een beetje voelen als een verplichting terwijl je weet dat de verwachtingen hooggespannen zijn. De thuissituatie vroeg ook om meer aandacht in de afgelopen jaren. Dat alles bij elkaar heeft me wel tot nadenken gezet en ik ben tot de conclusie gekomen dat het wel mooi is geweest zo.

Heb je nog plannen voor de toekomst op schrijfgebied?
Jazeker, ik zal nog actief blijven als schrijver want dat blijft een grote passie. En dat kan variëren van een schrijven van een gedicht tot een bijdrage in Weekblad Dongen. En ik heb nog wel wat ideetjes. Ik wil graag verhalen schrijven in de stijl van Roald Dahl’s Tales of the unexpected Verhalen met onverwachte wendingen die blijven verassen. ik heb al een paar verhaaltjes in mijn hoofd zitten. Of ze er ook uitkomen vind ik minder belangrijk, ik geniet eigenlijk al voldoende van het schrijven op zich. Maar zonder de druk van de website dongenhomespot kan ik mijn eigen tijd weer helemaal indelen en kan ik ook eens wat meer ontspannen genieten van een dagje wandelen of fietsen en een weekendje weg.

Hoe kijk je terug op je dongenhomespotperiode?
Het beheren van dongenhomespot heeft me altijd veel voldoening gegeven, het was veel werk maar echt een fantastische tijd. Het was ideeel en niet-commercieel..echt Piet Eelants…en daar ben ik trots op. Ik denk dat ik meer dan mijn best heb gedaan om dongenhomespot op de kaart te zetten en heb daarbij van iedere minuut genoten. De hartverwarmende reacties van de bezoekers (op recorddagen wel 5.000) deden me ook heel goed. Ik heb tijdens de dongenhomespotperiode een groot aantal interessante mensen leren kennen en heel veel bijzondere momenten meegemaakt. Het was mooi om daarbij te kunnen zijn. En ik deed het allemaal niet alleen maar samen met een groot aantal mensen die vrijwillig foto’s, films, verhalen en columns aanleverden bij dongenhomespot. We hebben echt iets goeds weggezet waar we trots op kunnen zijn. Die mensen ben ik ook allemaal heel dankbaar want we hebben het samen gedaan, zoals het in Dongen hoort. Maar aan alles komt een eind. Ik heb er wel moeite mee gehad om de knop om te zetten en afscheid te nemen van ‘mijn kindje’ Dongenhomespot, maar nu heb ik daar vrede mee. Het is mooi geweest!

Piet, bedankt voor je bijzondere collegialiteit!  Het was altijd prettig om jou te spreken tijdens de vele bijzondere momenten waar we samen bij aanwezig waren. Namens dongen.nieuws.nl wens ik jou en An nog vele fijne jaren samen met veel schrijfplezier maar zonder verplichtingen. Je collega Bart 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen