Wat is een VCA proefexamen en hoe werkt het?

Foto: Pixabay License/Geralt

Ingezonden Zoals je al had verwacht, is het VCA proefexamen een examen waarin je vragen moet beantwoorden. Van deze vragen, 40 om precies te zijn, moet je er 28 goed beantwoorden om het examen te halen. Is dat alles? Nee, helaas niet. Aan dit examen zit een tijdslimiet verbonden van 60 minuten.

Wat is VCA?
De afkorting VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Hoewel eigenlijk nooit over de gehele naam wordt gesproken, zie je in principe altijd VCA. Maar wat is het nou precies? In essentie is het een lijst met punten waar aandacht aan besteed dient te worden. Daarnaast omvat het ook methodes om mee te werken op het gebied van zowel gezondheid als veiligheid. De VCA is in het leven geroepen om werknemers in werkomgevingen met een hoog risicogehalte veiliger en gezonder te werk te laten gaan. Dit geldt bijvoorbeeld in de bouw, elektrotechniek of wanneer je met complexe machines werkt.

Hoe werkt VCA?
Een VCA certificaat, waarvoor je dus een proefexamen kunt doe, laat zien dat jij als professional weet hoe je om moet gaan met de risico’s van de werkomgeving. Tijdens het werken in bijvoorbeeld de bouw, krijg je op dagelijkse basis te maken met risicovolle situaties. Het is enorm belangrijk om in dit soort situaties te weten wat je kunt en moet doen. Om hier goed op voorbereid te zijn, is een VCA certificaat een bewijs.

Daarnaast is het behalen van een VCA certificaat verstandig omdat een steeds groter deel van de opdrachtgevers werkt alleen nog maar laat uitvoeren voor VCA-gecertificeerde leveranciers. Als je dus niet beschikt over zo’n certificaat, is de kans op werk dus kleiner.

Vormen van VCA’s
In principe zijn er 3 verschillende vormen van een VCA, verschillend van een basis variant tot een VIL-VCU. Wat zijn ze en wat zijn de verschillen?

  • De VCA Basis is er voor medewerkers zodat zij dit certificaat kunnen behalen en hiermee kunnen aantonen dan ze zowel gezond als veilig hun werk uitvoeren. Daarnaast laat je hiermee ook zien dat anderen in jouw werkomgeving veilig te werk kunnen gaan en dat je ook goed zorgt voor het milieu. Deze vorm van een VCA noem je ook wel de B-VCA;
  • Daarnaast is er de VCA-VOL, wat in principe staat voor veiligheid voor operationeel leidinggevenden. Deze VCA is bedoeld voor werknemers in een leidinggevende rol of positie en tevens voor ZZP’ers die werkzaam zijn binnen risicovolle omstandigheden. Lees hier verder over de VCA VOL samenvatting;
  • Tot slot bestaat er nog een VIL-VCU, en deze is puur en alleen in het leven geroepen voor intercedenten of werknemers met een leidinggevende positie bij uitzendbureaus.

VCA proefexamen
Om uiteindelijk je VCA diploma te halen, is een VCA proefexamen dé ideale manier om jezelf goed voor te bereiden. Door het maken van een proefexamen, oefen je zowel de theorie als de manier waarop de vragen gesteld worden. Een perfecte manier om jezelf goed voor te bereiden. Kijk hier voor de oefentoets van een VCA proefexamen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen