Jacky Leander kijkt tevreden terug op de kermis van 2021

Foto:

De 45-jarige Jacky Leander zou je ook een jongen van de Dongense kermis kunnen noemen. Zijn vader Piet Leander, een van de grondleggers van de huidige kermis in Dongen, is ruim 26 jaar geleden overleden. “Ik heb vanaf mijn geboorte op de Dongense kermis gestaan. Ik weet dus wat hier gaande is en hoe het er hieraan toe gaat.”

Doordat in Dongen veelal ieder jaar dezelfde exploitanten kwamen, was het niet moeilijk met elkaar te onderhandelen. Dat groeide uit tot een vertrouwde samenwerking tussen voormalige kermismeester Con Verdaasdonk en de kermisexploitanten. Totdat ruim drie jaar geleden Verdaasdonk met pensioen ging. Kort daarna werd de stichting Beheer, Behoud, Kermis Dongen in het leven geroepen. “Hierdoor blijven de lijntjes tussen gemeente en ons kort,” vertelt Jacky Leander. Samen met Ad Bierens en Tonny Reemer stuurt dit drietal de kermis in Dongen aan.

Door Piet Scheepers

Dit trio verzorgde in het verleden ook al de communicatie naar buiten. “De opzet van deze stichting is deze typische Dongense kermis in de huidige hoedanigheid voort te laten bestaan. Vele oude vertrouwde gezichten onder de ondernemers. Leander noemt zo maar een aantal namen die al vele jaren Dongen aandoen. “Ik kom hier dus al 45 jaar en oom Tonny Reemer meer dan 50 jaar. En zo zijn er meerderen. De exploitanten kennen hun klantjes en de bezoekers de exploitanten.” Na het overlijden van Piet Leander werd Dongen in 1994 uitgeroepen tot Bovak-kermisstad. In 1995 werd hierop de Piet Leander Wisseltrofee in het leven geroepen, naar de man die de kermis in Dongen heeft gebracht naar wat deze nu is.

Nadat eind juni van dit jaar groen licht werd gegeven voor de kermis in Dongen was het de laatste weken van juni nog even alles uit de kast halen om op 1 juli weer aan de bak te kunnen. “Alles moest weer de verzekering in en hopen dat de prijzen weer op tijd met de boot in Rotterdam zijn aangekomen. Dat schip in het Suezkanaal heeft velen parten gespeeld,” somt Leander op en vervolgt: “De gemeente Dongen gaf ons de kans dit jaar weer te draaien. Dit jaar was het nog een corona-opzet. De bezoekers hielden zich keurig aan de regels die door onze toezichthouders werden gehandhaafd. Geen akkefietjes. Helaas gingen de traditionele evenementen, die we anders in de avonden organiseerden, niet door. Op de Piet Leander Trofee na wel. Volgend jaar (van 8 tot 12 juli), als er geen corona meer is, gaat alles weer van ouds van start.

Jacky Leander blikt namens zijn collega ’s terug op een geslaagde kermis. “Als het weer zaterdagavond had meegezeten, waren we zeker heel tevreden. Zeker met de beperkte mogelijkheden.” Deze corona-opzet is ruimtelijk gemaakt, maar zeker niet zoals de exploitanten deze graag zien. “Wij zien graag een mix van attracties door elkaar.”

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen