Echtpaar Akkermans-van Dongen 60 jaar getrouwd

Foto: Pix4Profs/Jules Calis

De laatste jaren zien we regelmatig dat een echtpaar het respectabele aantal van 60 jaar huwelijk bereikt en hun verbintenis met diamant bekroond ziet worden. Ook het echtpaar Jan en Ria Akkermans – van Dongen bereikten eerder deze week deze mijlpaal. Natuurlijk ging burgemeester Marina Starmans op visite om het paar bij deze bijzondere gelegenheid te feliciteren.

60 jaar geleden, op woensdag 6 april 1961, stapten Jan en Ria Akkermans- van Dongen in het huwelijksbootje. Jan Akkermans, geboren op 23 mei 1935 in Kaatsheuvel, was nummer 2 in een gezin van 11 kinderen. Hij ging tot zijn 14de jaar naar de lagere school, om daarna meteen aan het werk te gaan. Jan koos voor een echt Dongens beroep toentertijd en begon bij Whippet schoenfabriek, later beter bekend als Piet Kerkhof. Hier heeft hij 13 jaar gewerkt. Daarna ging hij aan de slag bij de glasfabriek om uiteindelijk terecht te komen bij Pacros, waar hij 27 jaar tot aan zijn VUT heeft gewerkt.

Ria van Dongen is Dongense van geboorte en werd geboren op 15 november 1939 in de Torenstraat. Zij was het derde kind in een gezin van 12 kinderen. Ria ging naar de St. Jozefschool en daarna naar de huishoudschool. Hierna ging ze werken bij diverse gezinnen, waaronder dat van Bakker v.d. Westen. Jan en Ria hebben elkaar leren kennen in ‘Den Ham’. Ze liepen in die tijd op en neer van café ‘De Kras’ naar de Koepelkerk, kwamen daar aan de praat en gingen naar de bioscoop.

Burgemeester Marina Starmans op berzoek bij het diamanten paar

Na 5 jaar verkering vonden ze de tijd rijp voor een huwelijk,  ze trouwden op 6 april 1961 en gaven hun feest bij De Valk. Dat was vanzelfsprekend, omdat de eigenaar familie was. Ze gingen in ’t Hoefke wonen, maar toen hun eerste kindje daar is overleden (nog geen jaar oud) verlieten ze hun huis per direct. Ze woonden een korte tijd bij Ria’s ouders en kregen daarna een huis in de Orionstraat in Dongen. Hier kregen ze nog een zoon en 3 dochters: Gerard, tweeling Tilly en Ria, en Moniek. Het diamanten paar heeft 9 kleinkinderen: Kevin, Nikki, Stephanie, Luke, Jouri, Tessa, Charlotte, Jennifer en Roy. En 1 achterkleinkind van Stephanie, Er is binnenkort weer feest want er zijn er nog nog 2 op komst van Kevin en Marit, en van Tessa en Remco.

Het diamanten paar is door de jaren heen nog een paar keer verhuisd. Via de Mispelgaarde, Kanaalstraat en Dahliastraat zijn zij terechtgekomen in zorginstelling Mijzo, de vroegere Volckaert. Jan was vroeger lid van biljartvereniging. De Gouden Leeuw en daarna van biljartvereniging de Pijp. Hier is hij een aantal jaar geleden mee gestopt, vanwege zijn tanende gezondheid. Ria mag graag bingoën, maar ze houdt ook van kaarten en jeu de boules. Jarenlang had het diamanten paar een stacaravan, waar ze, toen de kinderen het huis uit waren, vaak naar toe gingen. Vroeger gingen ze met het hele gezin kamperen en daar genoten ze heel erg van. Ze hadden graag, ter gelegneheid van de viering van dit bijzondere diamanten huwelijk, met het eigen gezin iets willen ondernemen, maar helaas gooit Corona hierbij roet in het eten.

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot
Foto’s: Pix4Profs/Jules Calis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen