Gehackt account van Jinek schijnt licht op onlinebescherming

Foto: pexels

Ingezonden ‘’Beste mevr. Jinek, uw account is gehackt’’. Deze woorden werden dinsdag op het Twitter-account van Jinek geplaatst door een vriendelijke hacker die de tweet ondertekende met de naam ‘’Arsène Lupin’’.

In dit geval heeft dit kunnen gebeuren doordat het team van Jinek de inlog gegevens van het Twitter-account ergens in de studio heeft laten slingeren. Maar ook als u niet uw wachtwoorden op de muur geplakt hebt kunt u gehackt worden en kunnen er vervelende dingen gedaan worden met uw gegevens en bestanden. Een manier om u hiertegen te beschermen is een VPN, maar wat kunt u nog meer doen om uzelf te beschermen tegen hackers?

Online gevaren
Hackers zitten niet stil en zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren om kostbare informatie te vinden en daarmee mensen geld afhandig te maken. Dit doen zij op veel verschillende manieren. Een van de meest gevaarlijke is met ransomware. Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd en is software die hackers gebruiken om een PC of bestanden daarop te blokkeren of versleutelen. Hierdoor heeft u zelf geen toegang meer tot de computer of bestanden en zou u geld moeten betalen aan deze hackers om de controle over uw apparaat terug te krijgen. Een ander naar fenomeen is ‘’packet sniffing’’ dit is wanneer iemand in ‘real time’ alles kan zien wat u doet op uw laptop of PC. De hacker kan dan alles bekijken en opnemen wat u doet inclusief wachtwoorden, betaalgegevens en andere persoonlijke gegevens.

Bescherming
Er zijn gelukkig meerdere manieren om uzelf te beschermen tegen hackers of ransomware. Een bekende manier is door het gebruik van antivirussoftware en firewalls. Antivirussoftware spoort virussen op en probeert deze tegen te houden en te verwijderen zodat het geen schade kan toebrengen. Het scant alle bestanden en programma’s op uw laptop of PC en houd deze naast een lijst van bekende virussen om deze eruit te vissen. Ook kan het verdacht ‘gedrag’ van een programma identificeren, dat kan duiden op een virus, deze wordt dan ook verwijderd.

Simpel gezegd werkt een firewall door alle inkomende en uitgaande gegevens op uw PC of laptop te scannen. Het is een soort digitale poortwachter die bepaald wat wel en niet naar binnen en naar buiten mag. Hierdoor kunnen al veel schadelijke bestanden tegengehouden worden.

De laatste optie is een VPN-verbinding. Deze methode van het beschermen van uw apparaat wordt steeds populairder, omdat het nog meer voordelen met zich meebrengt naast het beveiligen van uw computer. VPN staat voor ‘’virtual private network’’ en het zorgt ervoor dat al uw internetverkeer door een veilige versleutelde tunnel gaat waar geen hacker, bedrijf of overheid in kan kijken. De VPN verbergt uw identiteit en zorgt ervoor dat niemand uw activiteiten kan bespioneren.

Voor Jinek is het gelukkig goed afgelopen. Zij troffen een vriendelijke hacker en hebben het Twitter-account inmiddels beter beveiligd laat het team weten in een update via Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen