Proef met Alzheimer café in Cammeleur op Dag van de Mantelzorg

Foto: Pixabay License

Als het aan de Ouderenpartij voor Dongen ligt, komt er binnen afzienbare tijd een Alzheimer Café in Dongen.

Marius van der Heijden, raadslid en fractievoorzitter van de Ouderenpartij, is al maanden druk bezig om dit in Dongen van de grond te krijgen. Hij krijgt daarbij ondersteuning van ContourdeTwern en op zondag 10 november, op de Dag van de Mantelzorg, is het dan zover. Als proef mag er voorlopig één keer een Alzheimer Café draaien in De Cammeleur. Van der Heijden hoopt uiteraard dat dat een succes wordt, want dan kan er een doorstart plaatsvinden naar een definitief Alzheimer Café, dat maandelijks bijeenkomsten organiseert.

Door Bernadette Klerx

Gevoelig onderwerp
Dat een Alzheimer Café voorziet in een behoefte, is voor Van der Heijden zo klaar als een klontje. Exacte cijfers heeft hij niet, maar een schatting maken, dat kan hij wel. ‘Als we uitgaan van de landelijke cijfers en we zetten die af tegen Dongen dan zouden er hier toch gauw zo’n 400 à 500 Dongenaren moeten zijn die te maken hebben met dementie’, zo rekent hij voor. ‘Maar het is erg lastig om de doelgroep binnen te krijgen. Dementie is voor de dementerende zelf en voor hun naasten vaak een heel gevoelig onderwerp. Veel mensen ontkennen het ook. Maar dat neemt niet weg dat het probleem levensgroot is en het wordt in de toekomst alleen maar groter. De doelgroep zal snel groeien’.

Het Alzheimer Café is ooit bedacht en opgezet door dr. Bère Miesen, een psychogerontoloog. In 1997 opende het eerste café in Leiden en sindsdien hebben de cafés zich als een olievlek over Nederland verspreid. In de regio zijn er Cafés in o.a. Tilburg, Waalwijk en Heusden.  Maar een officieel Alzheimer Café beginnen, dat gaat niet zomaar. Dat is aan regels en richtlijnen gebonden. Ter illustratie laat Van der Heijden een pagina’s dikke handleiding zien. ‘Je bent verplicht te werken volgens de principes en formule van Alzheimer Nederland, anders mag je de naam Alzheimer Café niet gebruiken.

Lotgenoten
In de bijeenkomsten van het Alzheimer Café, gewoonlijk een keer per maand, staat een spreker centraal. In alle gevallen is dat een deskundige op het gebied van dementie en de impact op het dagelijks leven. ‘Er leven heel veel vragen bij mensen, die zelf of in hun directe omgeving te maken krijgen met dementie. Het is prettig om dan antwoorden en adviezen te krijgen van deskundigen. Daarnaast is het ook fijn om met lotgenoten ervaringen uit te wisselen. Je kunt elkaar ondersteunen’, legt Marius uit.

De organisatie van het Café op de Dag van de Mantelzorg is in handen van ContourdeTwern en de Ouderenpartij voor Dongen is aanwezig om te ondersteunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen