‘Motie van treurnis’ voor wethouder Van Beers

Foto: Pixabay License

Wethouder Bea van Beers heeft van de oppositiepartijen CDA, D66 en Ouderenpartij voor Dongen een ‘motie van treurnis’ aan haar broek gekregen voor haar handelwijze bij de komst van een nieuwe 380 kV-verbinding in ’s Gravenmoer.

In de motie werd de wethouder verweten dat zij verzuimd heeft om met een goed onderbouwd voorstel te komen, waarin verschillende scenario’s worden afgewogen.
De motie leidde tot grote ontsteltenis en verontwaardiging bij de coalitiepartijen VVD, PvdA en Volkspartij Dongen. Die vonden dat de wethouder uitstekend werk had verricht. Dankzij de steun van de coalitiepartijen haalde de motie dan ook geen meerderheid.

Door Bernadette Klerx

De nieuwe 380 kV-verbinding is al lange tijd een ‘hot item’ in ’s Gravenmoer. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft onlangs zijn standpunt over het tracé van die nieuwe verbinding bekend gemaakt. En daarin is de door ’s Gravenmoer zo gewenste ‘knik-variant’ niet meegenomen. Bij de knik-variant komt de elektriciteitsverbinding verder van de dorpskern te liggen omdat de oude en de nieuwe verbinding ter hoogte van het Molenvaartje richting Waspikse weg een extra knik krijgt. TenneT schoot deze variant vrijwel meteen af: het was te duur. Maar na een tumultueuze informatieavond in De Geubel en vier insprekers tijdens de raadsvergadering, beloofde wethouder Van Beers zich alsnog ‘maximaal in te spannen’ om de ‘knik-variant’ als serieus alternatief bij de minister voor te dragen. Vooralsnog zonder resultaat dus.
En gisteren bij de raadsvergadering was het weer raak. Het was het CDA een doorn in het oog, dat het College en dan met name de portefeuillehouder Bea van Beers,onvoldoende gedegen onderzoek en grondig advies had ingewonnen. Die conclusie had het CDA althans getrokken uit een mailwisseling van de gemeente met de werkgroep ’s Gravenmoer over een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur).

‘Er is niks vastgelegd en dat is bizar’
‘Er is helemaal niks voorbereid en vastgelegd. Dat blijkt uit het antwoord op het WOB-verzoek. Er is geen adviesnota, helemaal niks, en dat is toch bizar voor zo’n belangrijk dossier met zo’n grote impact op de samenleving in s Gravenmoer. Je verwacht toch dat het College zich goed voorbereidt en zich grondig laat adviseren door deskundigen, sprak CDA-raadslid Annemarie van Eenennaam haar verontwaardiging uit. ‘Dit mag in de toekomst niet meer gebeuren en daarom vinden wij het ook belangrijk nu dit signaal af te geven. Wij willen de wethouder oproepen en aanmoedigen om het besluitvormingsproces in de toekomst te verbeteren, zodat problemen vantevoren gegetackled worden . Want we zien toch wel een bepaald patroon bij deze wethouder. Problemen voorkomen is niet haar sterkste kant . De Peuterspeelzalen en Glorieux zijn daar ook voorbeelden van’, zo motiveerde Van Eenennaam de motie.

Buiten proportie
De actie van CDA, D66 en Ouderenpartij schoot bij de coalitiepartijen helemaal in het verkeerde keelgat.
‘Wij zijn zeer tevreden met deze wethouder en vinden dat ze een perfecte dossierkennis heeft. Wij herkennen dat beeld dat nu geschetst wordt, niet. Bovendien is het de minister die beslist over het tracé, wij als gemeente kunen alleen maar advies uitbrengen. Het verbaast ons ook dat deze motie nu komt, want het proces loopt al jaren’, zo verdedigde PvdA-raadslid Eline Van Boxtel de wethouder.

Geschrokken
En ook de VVD en Volkspartij Dongen hadden geen goed woord over voor de motie. ‘Wij zijn toch wel geschrokken van deze aanpak . Er is niets van gebleken dat de wethouder dit dossier niet gedegen aangepakt heeft. De motie vinde wij dan ook buiten proportie. En om dan ook nog de Peuterspeelzalen en Glorieux erbij te noemen, dat is ongepast. Er worden hier ethische grenzen overschreden’, vond VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans.

Ook Denise Kunst van de Volkspartij Dongen was flink boos .’Dit is echt buitenproportioneel. De beantwoording van de wethouder was kraakhelder. Dit is een gedegen dossier van een College met kennis van zaken en ik weet zeker dat het College zich voor de volle 100% inzet voor ’s Gravenmoer’.
Ze kreeg meteen bijval van Pieter Brooijmans. ‘De wethouder heeft vanavond een uitvoerige analyse gegeven van de het proces. Dan kunt u toch niet met droge ogen beweren dat er niet veel is gedaan.’

‘Raad kan niet controleren’
Maar Van Eenennaam hield voet bij stuk. Er ligt nergens iets vast en dat moet wel, want dat is leidend voor hoe je verder gaat. Bovendien kunnen wij als raad nu niet onze controlerende taak uitoefenen, want er ligt niks om te controleren. Ze daagde vervolgens Denise Kunst uit om met feiten te komen waaruit blijkt dat de wethouder zich wel goed voorbereid had.  Maar daarop kwam geen antwoord, waarop de burgemeester een eind maakte aan de inmiddels grimmige discussie. ‘Ik constateer dat we steeds in herhaling vallen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen