Park Vredeoord en Wilheminaplein krijgen extra sterk gras

Foto: Pixabay License

Park Vredeoord en het grasveld op het Wilhelminaplein krijgen een speciaal stevig grasveld: een zogenaamd Netlongrasveld. Dat gras heeft een uniek bodemwapeningssysteem en is bestand tegen intensief gebruik zoals bij grote evenementen. Netlongras kan gewoon onderhouden worden als een een normaal grasveld.

Door: Bernadette Klerx

Op dit moment zijn de werkzaamheden in het centrum in volle gang. Na de bouwvak worden park Vredeoord en het Wilheminaplein onderhanden genomen. Die moeten straks samen het groene én het bruisende hart van Dongen gaan vormen: een aantrekkelijke plek waar van alles te zien en te beleven is.
Daarom heeft het College besloten tot de aanleg van een versterkte grasmat met beregening .

Veilig voor milieu
De basis van een Netlon grasmat wordt gevormd door duizenden kleine kunststofwapeningsnetjes die in elkaar haken; die worden vermengd met een toplaag van zand en compost. De graswortels die door de bodemwapening groeien, zorgen ervoor dat je een sterk verankerd wortelsysteem krijgt. De toplaag is nauwelijks gevoelig voor verdichting en heeft een hoog drainerend vermogen.Het gras wordt dus sterker en kan daardoor voor tal van activiteiten gebruikt worden. Bij evenementen wordt minder schade aan het veld aangericht. Netlon is bovendien gemaakt van polypropyleen en is volkomen veilig voor het milieu. Het product reageert niet met andere stoffen die in de natuur voorkomen en het materiaal kan worden uitgezeefd en hergebruikt als bouwstof in een ander werk.

De Netlonconstructie is gepatenteerd en wordt door één partij in Nederland op de markt gebracht. Daarom kan het College ook niet meerdere offertes aanvragen, zoals bij het aanbestedingsbeleid gebruikelijk is. In dit geval heeft ze dus besloten af te wijken van dit beleid en te volstaan met één offerte. De kosten voor de renovatie van het Wilhelminaplein en park Vredeoord passen binnen het budget dat daarvoor in de begroting van 2019 is opgenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen