Informatie- en debatavond over vernieuwing in de lokale politiek

Foto:

Ingezonden:  D66 organiseert vanavond 20 februari een informatie- en debatavond over vernieuwing in de lokale politiek. Ron Dujardin, wethouder Etten-Leur, vertelt hoe ze in Etten – Leur overheidsparticipatie invullen. Café de Viersprong, inloop vanaf 19.30u, aanvang 20 uur.

Waarom is de belangstelling in de lokale politiek zo laag?

De opkomst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was in Nederland gemiddeld 54%. In Dongen zelfs maar 49%. Dat is bijzonder laag. Zeker als je weet dat bij de landelijke verkiezingen de opkomst in Dongen 80,8% was, zelfs meer dan het landelijk gemiddelde. Het kan dus wel. Waarom is de belangstelling voor de Dongense politiek zo laag?

Volgens D66 zijn hiervoor minstens 3 redenen:
1. Het gevoel overheerst bij veel kiezers dat er toch geen invloed is. Al vele verkiezingsronden verdelen dezelfde partijen in de Dongen de raadszetels. De huidige coalitie startte zelfs met 15 van de 21 zetels. Vóór de raadsvergadering worden de belangrijkste zaken al geregeld in het coalitieoverleg. Het gevolg: er is geen debat meer. Er worden slechts nog meningen verkondigd. D66 vindt dat ook bij een meerderheid in de raad de zittende coalitie er alles aan moet doen om de democratie levend te houden.

2.De lokale politiek sluit te weinig aan bij belangrijke vraagstukken die grote groepen in de samenleving raken zoals vergrijzing met bijkomende zorgbehoefte, klimaatverandering, circulair ondernemen of gelijke kansen voor iedereen. D66 vindt dat het juist nu tijd is om actief met de inwoners, verenigingen en bedrijven in Dongen de echte uitdagingen voor de toekomst op te pakken. In deze tijd nog aardgasleidingen aanleggen in een nieuw te bouwen school of wijk is absoluut het verkeerde voorbeeld geven aan de jeugd van Dongen of tegen de wil van de inwoners zelf.

3. De overheid wordt niet meer gezien als ‘van de mensen zelf’. Het vertrouwen in het gemeentelijke politiek is landelijk nog nooit zo laag geweest. Het gevoel dat een gemeente eerder tegenwerkt aan de plannen van de samenleving dan participeert in de realisatie ervan overheerst. Men spreekt vooral over burgerparticipatie. Het zou ook veel meer moeten gaan over overheidsparticipatie in inwonersinitiatieven. Hoe kan de gemeente helpen plannen van inwoners te realiseren?

D66 organiseert 20 februari een informatie- en debatavond over vernieuwing in de lokale politiek. Ron Dujardin, wethouder Etten-Leur, vertelt hoe ze in Etten – Leur overheidsparticipatie invullen. Café de Viersprong, inloop vanaf 19.30u, aanvang 20u.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen