Burgemeester Starmans: “Geef warmte aan elkaar”

Foto:

De derde ‘oliebollenparty’ op het Looiersplein was zaterdagmiddag met zo’n 600 bezoekers en een veelvoud daarvan aan oliebollen een groot succes. Burgemeester Marina Starmans hield haar traditionele oudejaarstoespraak waarin zij de nadruk legde op de individualisering van de maatschappij. “Onze lokale samenleving heeft warmte nodig” aldus Starmans.

Lees hieronder de volledige toespraak van de burgemeester.

Lieve inwoners,

Welkom allemaal! Fijn dat u er bent! Graag wil ik, zo aan het eind van 2017, en aan het begin van 2018, terwijl we hier samen staan in de decemberkou, een paar warme woorden tot u spreken. Warmte. We hebben er allemaal behoefte aan. Wij mensen: We kunnen niet zonder warmte. In de winter niet. Maar ook niet in de zomer. Onze lokale samenleving in onze kernen Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart, heeft het hele jaar door warmte nodig. Dan komen we met elkaar tot bloei.

Mijn oproep voor 2018 is: geef warmte aan elkaar! Neem de tijd – om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten Neem de moeite – om de ander eens een compliment te geven. Met vier, zes, acht woorden…. kun je een medemens al zo ontzettend véél warme geven. Durf in 2018 wat vaker tegen elkaar te zeggen: Fijn dat je dat hebt gedaan voor mij! Of: Ik ben trots op jou! Op onze buurt! Onze vereniging! Met deze oproep maak ik verbinding met de Kersttoespraak van onze Koning, Willem-Alexander. Ik werd geraakt door een zin halverwege zijn speech: ,,Het lijkt steeds moeilijker te worden – om elkaar – in het dagelijks leven – te ontmoeten.” Die zin raakt me in het bijzonder, omdat ‘elkaar ontmoeten’, naar mijn persoonlijke mening, één van de belangrijkste kwaliteiten is, van ons leven. Waar zouden we zijn zonder ontmoeting?
Zoals de Koning het in zijn speech benoemt: Steeds meer plaatsen – waar we elkaar van oudsher tegenkomen – verdwijnen. Kerk, kantoor, café, sportclub, school: ze verliezen steeds meer hun verbindende functie. Daar komt bij: De individualisering van onze Nederlandse samenleving.

Een vrijwilliger uit Schiedam, plaatste deze maand een hartenkreet op internet. Na 25 jaar actief te zijn geweest in het jeugdvoetbal stopt hij er mee. In een open brief legt hij uit waarom. Hij is het zat om steeds maar weer aan alle persoonlijke, individuele eisen van ouders en hun kinderen te voldoen. Citaat uit de brief: ,,We krijgen steeds meer vragen die niet reëel zijn. Alles wordt langs een meetlat gelegd. Voetballen is een teamsport, denk eerst in het belang van het team en de vereniging. En de vereniging dat zijn wij allemaal!” Zijn hartenkreet is door veel voetbalclubs in heel Nederland gedeeld. Ook in Dongen. Elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan, interesse tonen in de ander: Het is één van de specifieke kwaliteiten van onze lokale Dongense samenleving.

Met enige trots, vertel ik u het verhaal van die mevrouw van boven de rivieren die in 2017 in Dongen is komen wonen. Ze was druk bezig met klussen en schoonmaken in haar nieuwe huisje. Ze had nog wat spullen nodig. En ’s middags zou er visite komen. Dus fietste ze gauw nog even naar hier, het Looiersplein. De ene winkel in, de andere uit. Gauw nog even door de supermarkt. En toen kwam ze terug bij haar fiets. Met twee grote, volle, zware tassen. Ze dacht: Hoe moet dat nou…? Ik had beter met de auto boodschappen kunnen gaan dan met de fiets. Toen sprak een onbekende vrouw haar toe. In Dongens dialect: Kan ik oe-helpuh? Waor woonde gij? Zal ik even een stukske mee fietsen? Kijk! Dat noem ik nou warmte! Die mevrouw van boven de rivieren wist meteen: Met Dongen heb ik een goede keuze gemaakt! Lieve mensen, Onze Dongense samenleving kenmerkt zich door warmte. Dat moeten we koesteren, dat moeten we zo houden – in 2018 en volgende jaren. Ik heb vertrouwen in onze vrijwilligers. Zowel in Dongen, ’s Gravenmoer als Klein-Dongen-Vaart, of het nu gaat om sport, cultuur of festiviteiten: Veel vrijwilligers zetten zich in voor verenigingen en samen organiseren ze de meest fantastische evenementen.

Ik heb vertrouwen in onze jeugd. Laatst was ik op bezoek bij leerlingen VMBO-4 van het Cambreur College. Het was de Week van Respect en we spraken over de vernieling van de verkeersslagbomen aan de Nolenslaan. Deze stonden er nog maar een paar dagen. Ze waren geplaatst voor de veiligheid van de verkeersbrigadiers en om ouders en leerlingen van basisschool Achterberg veiliger te laten oversteken. De verontwaardiging over de vernieling was groot: Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om dit te doen? In Dongen gaan we zo niet met elkaar om, iedereen moet hier veilig over straat kunnen. Aldus onze jeugd. Ik heb vertrouwen in onze ouderen en in onze ondernemers. Het verleden leert: Zij zetten al vele jaren hun schouders onder goed wonen, goed werken en goed leven in onze drie kernen.

Mijn wens voor 2018 is: Laten we samen blijven bouwen aan een mooi en warm Dongen, een plaats waar veel tijd, ruimte en gelegenheid is om elkaar te ontmoeten. Dat doen we door niet bitter te zijn, maar fris en enthousiast. Dat doen we door elkaar te steunen in plaats van af te vallen. Niet te snel een scherpe mening uit te spreken, maar eerst kennis te nemen van feiten, andere invalshoeken en reacties van direct betrokkenen. Dat doen we door regelmatig in de spiegel te kijken. Niet wijzen naar anderen, maar zelf initiatief en verantwoordelijkheid nemen. Dat doen we door kennis en ervaringen te delen. Samen denken, samen doen. Dat doen we door elkaar warmte te geven. Durf in 2018 wat vaker tegen elkaar te zeggen: Fijn dat je dat hebt gedaan voor mij! Of: Ik ben trots op jou! Op onze buurt! Onze vereniging! Laten we samen ons uiterste best doen, om van 2018 zo’n mooi jaar te maken, Dat we volgend jaar tegen elkaar kunnen zeggen: Het was weer echt de moeite waard! Lieve mensen, Ik wens jullie een gezond en warm 2018 toe!

Marina Starmans, Burgemeester gemeente Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen