Dongen wil zoveel mogelijk mensen naar de stembus krijgen

Foto:

Een interactief verkiezingsdebat onder de titel ‘Dongen vraagt’. Prikkelende stellingen op de website Dongen kiest.nl, schaduwverkiezingen en een debat tussen lijsttrekkers en leerlingen op het Cambreurcollege en een speciale gemeentelijke informatiekrant. Dat zijn een aantal activiteiten, waarmee de gemeente Dongen zoveel mogelijk inwoners naar de stembus probeert te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018.

‘Naast het zorgen voor een goede organisatie van de verkiezingen is het ook mijn verantwoordelijkheid om voor een zo hoog mogelijk opkomst te zorgen’, zo licht burgemeester Marina Starmans in een persgesprek toe.  Samen met griffier Willem Vulto heeft zij een uitgebreid ‘programma’opgezet in de aanloop naar de verkiezingen met in het achterhoofd maar één doel. Mensen bij de politiek betrekken en naar de stembus krijgen. ‘Wij hebben in Nederland het democratisch recht om te stemmen en daar moeten we trots op zijn. Samen met Willem heb ik in januari 2017 twee uur door Dongen gewandeld en hebben we gebrainstormd over hoe wij deze rol in wilden vullen. We hebben op 21 maart 2017 , precies een jaar voor de verkiezingen, de aftrap gehouden in het gemeentehuis. Daar hebben ook alle politieke partijen zich gepresenteerd’.

Ondermijning en integriteit
Hot item tijdens deze verkiezingen is het gevaar voor ondermijning, beïnvloeding van politici door criminelen. Onlangs waarschuwden de burgemeesters van Eindhoven en Breda nog voor dit probleem, dat vooral in Brabant en Zeeland speelt en riepen zij alle politieke partijen op hun kandidaat-raadsleden en wethouders toch vooral goed te screenen. Op dit moment zijn de meeste politieke partijen bezig met de samenstelling van hun kieslijsten.

Ook burgemeester Marina Starmans heeft deze waarschuwing serieus genomen en er op een speciale bijeenkomst voor politieke partijen op gehamerd om toch vooral de integriteit en onafhankelijkheid van toekomstige raadsleden te bewaken. ‘Ik heb erop gehamerd dat de politieke partijen toch vooral een goede screening doen en door moeten vragen bij de gesprekken. Bijna iedereen die in de politiek zit, zit ook wel ergens in een bestuur van een vereniging. Je moet van tevoren bespreekbaar maken hoe je hiermee als raadslid om gaat of dat het misschien toch beter is je functie dan neer te leggen. Datzelfde geldt als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt, dat diensten verleent die politiek gevoelig kunnen zijn of worden’.

Plakken is verleden tijd
De houten aanplakborden zijn voortaan in Dongen verleden tijd. In plaats daarvan worden er op 15 plaatsen in de gemeente stalen frames geplaatst met doeken. Daarop krijgt iedere politieke partij precies evenveel ruimte.

Iedere partij krijgt dit jaar even veel ruimte op de verkiezingsborden dus dit zullen we niet meer tegenkomen

Verkiezingsdebat
Behalve de samenstelling van de kandidatenlijsten en de laatste hand leggen aan de verkiezingsprogramma’s, staan de komende maanden ook vooral in het teken van ‘administratieve’ taken . 27 december is de laatste dag dat politieke partijen zich kunnen registreren voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen, op 5 februari moeten de kandidatenlijsten ingeleverd worden. Op 22 februari zijn er schaduwverkiezingen en moeten de lijsttrekkers ‘met de billen bloot’ in een debat met leerlingen van het Cambreurcollege; een of twee weken voor de verkiezingen is er het verkiezingsdebat ‘Dongen vraagt’. Op de dag van de verkiezingen, 21 maart is iedereen vanaf 21.00 uur welkom in het gemeentehuis om live de uitslag mee te maken.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen