Donckhuys wil carnavalsactiviteiten in Salamander onder eigen beheer 

Foto:

Gemeenteraadslid Colinda Blous heeft namens Volkspartij Dongen schriftelijke vragen gesteld aan het College over een raadsinformatiebrief waarin wordt gemeld dat Stichting Donckhuys komend carnavalsjaar zelfstandig de festiviteiten in Sporthal De Salamander wil organiseren en niet meer in samenwerking met de exploitanten van Café De Salamander. Het gaat dan o.a.om de sauwelavonden, het Veteranenbal op carnavalszaterdag en de bijzondere raadsvergadering op zaterdagmiddag

De Volkspartij wil van het College graag een toelichting op deze stap van Donckhuys en wil ook weten of zij uit de raadsinformatiebrief kan concluderen dat Donckhuys daarmee zelfstandig de carnavalsactiviteiten kan gaan organiseren in de sporthallen. Verder is de partij nieuwsgierig naar het toegestane aantal bezoekers, de veiligheid en de handhaving op geluidsoverlast als beide partijen gelijktijdig evenementen organiseren.

Bij de besluitvorming rondom de nieuwbouw van De Cammeleur heeft het College besloten sporthal De Salamander beschikbaar te stellen als uitwijkmogelijkheid voor de grootschalige carnavalsfestiviteiten. Dat is de afgelopen Carnaval ook gebeurd. Stichting DonckHuys (met Stichting de Peeënstekers en de Vereniging der Veteranen) en Café De Salamander werkten toen samen.

Stichting DonckHuys heeft het College echter onlangs laten weten voor Carnaval 2018 deze samenwerking niet meer aan te willen gaan. Ze wil de horeca zelf regelen. Donckhuys had al vergunning aangevraagd bij de gemeente voor de organisatie van de carnavalsactiviteiten in de sporthal en de gemeente heeft die vergunning verleend.

In de raadsinformatiebrief stelt de gemeente hierover: ‘Wij hebben een publiekrechtelijke rol voor wat betreft de vergunningverlening tijdens de carnaval. De veiligheid van bezoekers moet worden gewaarborgd. Daarnaast zijn wij eigenaar van sporthal De Salamander en geven wij de ruimte in gebruik. Voor wat betreft de wijze waarop partijen samenwerken en de wijze waarop dit vormgegeven wordt hebben wij geen formele rol te vervullen’.

De exploitanten van café De Salamander hebben bezwaar gemaakt tegen de verleende vergunning. De procedure hiervoor loopt nog. De Volkspartij vraagt zich af welke invloed dit bezwaar heeft op de mogelijkheid voor Donckhuys om de zaken in eigen beheer te organiseren

De gemeente zit met de hele situatie een beetje in haar maag en daarom heeft ze de exploitanten van het café uitgenodigd voor een gesprek. ‘In het belang van de inwoners zullen wij alles in het werk stellen om de carnavalsfestiviteiten 2018 in De Salamander een goede doorgang te laten vinden. ‘Wij blijven aansturen op positieve gesprekken met betrokken partijen, waarbij duidelijke en constructieve afspraken worden gemaakt’, zo laat het College in de brief aan de gemeenteraad weten.

Door: Bernadette Klerx/ Bart van Kerkhof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen