Vandalen vernielen slagbomen Mgr. Nolenslaan al na een week

Foto: Gemeente Dongen

De gloednieuwe slagbomen die de oversteekplaats aan de Mgr. Nolenslaan veiliger moeten maken, zijn afgelopen weekeinde al vernield door vandalen. Inmiddels heeft de gemeente er voor gezorgd dat beide slagbomen weer functioneren.

De slagbomen zijn geplaatst om het oversteken voor kinderen, ouders en brigadiers van basisschool Achterberg veiliger te maken en zijn een week geleden, op maandag 25 september, in gebruik genomen. De slagbomen zijn voorzien van knipperende lampjes en worden bediend door de verkeersbrigadiers. Ze zijn alleen in werking als de leerlingen naar school of naar huis gaan. Zodra de kinderen oversteken, worden beide weghelften afgesloten door de slagbomen. De komende twee weken worden gebruikt om te kijken hoe de maatregel werkt.

De vandalen hielden flink huis. De poot waarop een van de slagbomen rust, is uit de grond getrokken en lag midden op de weg. Van de andere slagboom werd het kastje van de stroomtoevoer omvergeduwd. Medewerkers van de buitendienst van de gemeente hebben de slagbomen gerepareerd waardoor het systeem weer functioneert. De exacte schade is nog niet bekend. De knipperlichten, waarmee de gevaarlijke kruising van de Mgr. Nolenslaan en de Veldstraat voorheen beveiligd was, worden voorlopig nog niet  weggehaald.

Enige tijd geleden vonden er in korte tijd twee ongevallen plaats op de oversteekplaats aan de Mgr. Nolenslaan waarbij verkeersbrigadiers betrokken waren. Beide keren speelde de slechte zichtbaarheid van de oversteekplaats een rol. Een laaghangende zon in de ochtenduren (voor verkeer richting Tilburg) in combinatie met de hoge snelheid van woon-werkverkeer op deze route, leidde op deze plek tot gevaarlijke situaties. Samen met de verkeersbrigadiers, medezeggenschapsraad, politie en schooldirectie ging de gemeente op zoek naar goede oplossingen. Die is gevonden in de slagbomen. In andere gemeentes zijn deze slagbomen een succes gebleken . Om de zichtbaarheid bij laaghangende zon, schemer en slecht weer te vergroten, wordt gebruik gemaakt van knipperende ledverlichting op de bomen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen