Laatste gidswandeling Broederpad langs wandkleed bij Amarant

Wandkleed Scheppingsverhaal
Wandkleed Scheppingsverhaal
Foto: Gemeente Dongen

Zondag 23 juli kunt u om 13.00 uur aansluiten bij een bijzondere gidswandeling voor het Broederpad. Het is de laatste keer dat op de historische locatie (Amarant, voormalige Pauluskerk) een bezoek kan worden gebracht aan het wandkleed met het Scheppingsverhaal.

Verbouwing

In september begint zorgcentrum Amarant met een verbouwing van de voormalige Pauluskerk. Er wordt een extra verdieping met verblijfsruimte gemaakt voor mensen die zorg en begeleiding nodig hebben. Dat betekent dat er onvoldoende ruimte overblijft voor een goede presentatie van het grote wandkleed.

Wandkleed

Het wandkleed heeft een afmeting van 10 x 4,5 meter en is eigendom van de parochie Laurentius. Amarant heeft het wandkleed in bruikleen. Het kleed is een ontwerp van Broeder Amator en is rond 1976/1977 gemaakt door zo’n 30 wijkbewoonsters. Wijkbewoners hebben meebetaald aan het kleed door stukjes stof te kopen.

Oplossing

Parochie, Amarant, wijkraad, heemkundekring De Heerlyckheit Dongen en gemeente zijn in gesprek met elkaar om te komen tot een goede, structurele oplossing voor een nieuwe locatie. Amarant heeft eerder al toegezegd dat zij zorg draagt voor het tijdig verwijderen van het wandkleed.

Broederpad

Het Broederpad is een historische wandelroute door Dongen die voert langs 22 plaatsen waar Broeders behorend tot de congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, sinds 1892 hebben gewoond en gewerkt. Meer dan een eeuw lang hebben kloosterlingen in Dongen gebouwd aan een betere samenleving met goed onderwijs, met zorg voor de zwakke en zieke medemens en met passie voor een rijk cultureel en sportief verenigingsleven.
In 2009 vertrokken de Broeders, na een verbintenis met Dongen van 117 jaar, naar een rusthuis in Eindhoven. Het Broederpad is tot stand gekomen door intensieve samenwerking van gemeente, wijkraad West 1 en Heemkundekring.

Gids

Ranko Hamelinck van de Heemkundekring is zondag de gids. Aanmelden is niet nodig. Deelname kost € 2,- per persoon. Verzamelen vanaf 12.45 uur bij het beeld van de Broeder op het Europaplein in Dongen. Vertrek 13.00 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen