Oversteekplaats Achterberg na zomervakantie veiliger

Foto:

Na de zomervakantie krijgen de kinderen, ouders en brigadiers van basisschool Achterberg aan de Mgr. Nolenslaan een extra beveilligde oversteekplaats. Er wordt een draaibare afsluiting geplaatst met lichtsignalen die bediend gaat worden door de brigadiers. Hiertoe is besloten in samenspraak met de verkeersbrigadiers, medezeggenschapsraad, politie en schooldirectie.

Aanleiding
De afgelopen tijd hebben twee ongevallen plaatsgevonden op de oversteekplaats aan de Mgr. Nolenslaan waarbij verkeersbrigadiers betrokken waren. Bij beide incidenten speelde de slechte zichtbaarheid van de oversteekplaats een rol. Ter plaatse hebben medewerkers van de gemeente Dongen en de politie nader onderzoek gedaan naar de oversteekplaats en de risico’s. Een laaghangende zon in de ochtenduren (voor verkeer richting Tilburg) in combinatie met de hoge snelheid van woon-werkverkeer op deze route, zorgt specifiek op deze locatie voor gevaarlijke situaties.

Onderzoek
Samen met de verkeersbrigadiers, medezeggenschapsraad, politie en schooldirectie heeft de gemeente maatregelen onderzocht die extra beveiliging bieden op de oversteekplaats. Diverse oplossingen zijn voorgelegd en besproken. Met een vertegenwoordiging van de verkeersbrigadiers is onder andere een oversteekplaats van een school in de gemeente Veenendaal bezocht, waar gewerkt wordt met zwenkbomen met daarin led verlichting. Hierbij komen rood-wit geblokte slagbomen op ooghoogte over de weg. Het bezoek en de gesprekken in Veenendaal laten zien dat deze maatregel effectief is en door de brigadiers als gebruiksvriendelijk wordt ervaren. De attentie bij weggebruikers wordt direct verhoogd zodra de oversteekplaats in gebruik wordt genomen. De verkeersbrigadiers kunnen zich dan beter richten op het begeleiden van overstekende kinderen en ouders.

Maatregel Mgr. Nolenslaan
Op basis van het bezoek en de gesprekken in Veenendaal is besloten om op de oversteekplaats aan de Mgr. Nolenslaan soortgelijke rood-wit geblokte zwenkbomen te plaatsen. Om de zichtbaarheid bij laaghangende zon, schemer en slecht weer te vergroten, komt er knipperende ledverlichting op de zwenkbomen. De zwenkbomen zullen worden bediend door de verkeersbrigadiers en zijn alleen tijdens de oversteektijden in werking. De investeringskosten voor de aanschaf, de plaatsing en de civieltechnische aanpassingen van deze oversteekbeveiliging bedragen € 24.000,-.

Planning
De maatregel zal met ingang van het nieuwe schooljaar operationeel zijn. Voorafgaand krijgen de verkeersbrigadiers een instructie op locatie. Voor de Veldstraat, die grenst aan de oversteekplaats op de Mgr. Nolenslaan, worden in 2018 reconstructieplannen opgesteld. De gemeente betrekt deschooldirectie, de verkeersbrigadiers, de medezeggenschapsraad, de bewoners en de politie bij het vormgeven van deze plannen, waardoor we de oversteekplaats mogelijk nog veiliger kunnen maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen