Brabantse carnavalsprinsen in provinciehuis

Foto:

Geheel volgens de traditie vond 14 februari op het provinciehuis de zogenaamde sleuteloverdrachtsbijeenkomst plaats. Hierbij nemen de Brabantse carnavalsprinsen tijdelijk de taken over van de burgemeesters. Dat gebeurt ieder jaar op de voorlaatste dinsdag voor carnaval. Natuurlijk was ook Prins Andreo LVII bij deze bijzondere gelegenheid aanwezig, samen met zijn adjudant Bas.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk ontving 60 prinsen uit heel Brabant. Hij verwelkomde de prinsen met lovende woorden. “Jullie zijn letterlijk en figuurlijk de veerkracht van deze provincie. Zowel uiterlijk met jullie imposante steken, maar ook met het voorgaan in de feestvreugde bij de Brabanders in deze moeilijke tijden.” Aan het uiterlijk van de prinsen was opvallend veel aandacht besteed. Ze staken elkaar de loef af met fluwelen mantels, mooie scepters, en zoals gezegd vooral veren, veel veren. Verder zorgden tonpraoters en een blaoskapel voor extra feestvreugde.

Oeteldonkse prins ontbrak
Prins Amadeiro van Oeteldonk ontbrak bij de bijeenkomst, omdat het Oeteldonkse protocol niet toestaat dat de prins voor carnaval in het openbaar verschijnt. Burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel verving de Oeteldonkse Hoogheid.

Puitenol en Zandhazendurp
De commissaris van de Koning bezoekt ieder jaar met carnaval een ander carnavalsrijk. Dit jaar is dat Puitenol (Oudenbosch), Voor het eerst niet tijdens carnaval, maar al vooraf bij het 6×11-feest. Als dank voor deze gastvrijheid nodigde de commissaris een grote delegatie van de ‘Puiten’ uit. Van de Donk liet weten dat hij in 2018 Zandhazendurp (Rosmalen) gaat bezoeken.

Bekijk alle Brabantse carnavalsplaatsen op deze kaart

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen