Avondje uit? Cinemaclub Dongen presenteert ‘Knielen op een bed violen’

Foto:

Zijn vaste scenarioschrijver Gerard Soeteman was al met het script bezig. Maar uiteindelijk wilde Paul Verhoeven toch zijn handen niet branden aan Knielen op een bed violen. Ben Sombogaart durfde het wél aan de religieuze bestseller van Jan Siebelink te verfilmen, waarin een man wordt verscheurd tussen de liefde voor zijn vrouw en kinderen en een sektarisch mannenbroedersgeloof.

De regisseur van De storm en De tweeling neemt je mee terug naar 1949. Na de dood van zijn vader en een miskraam van zijn vrouw, twijfelt bloemenkweker Hans Sievez (Barry Atsma) aan zijn plaats in het leven. ’Verlossing’ komt in de persoon van Jozef Mieras (Marcel Hensema), een prediker die Sievez meesleurt in een sektarische leer van hel en verdoemenis.

Met Knielen op een bed violen heeft Sombogaart een even verstikkend als meeslepend noodlotsdrama gemaakt over een liefdevolle gezinsman die wordt ingekapseld en verzwolgen door het geloof. Niet alleen is het verhaal indringend en zijn de beelden prachtig, ook boft de regisseur dat Barry Atsma de rol van zijn leven speelt. Met zijn doorwrochte spel overtuigt de acteur volledig als kweker van het aardse die langzaamaan radicaliseert tot preker van het hogere. Deze religieuze transformatie drukt de liefdesgeschiedenis tussen Sievez en zijn vrouw naar de achtergrond. Toch lukt het Noortje Herlaar als de ruimhartige Margje Sievez de loodzware thematiek dikwijls met humor te verluchtigen. „Heeft papa God gezien?” vraagt ze aan haar zoontje. „Nee jôh, je vader heeft gewoon te hard gewerkt.”

Knielen op een bed violen schetst een tragisch geval van religieuze radicalisering. Een eeuwig actueel thema, waarvoor blijkbaar alle religies vatbaar zijn. Met deze film eindigt het filmjaar van onze vereniging. Bestuur en vrijwilligers danken u voor de getoonde belangstelling en wensen u en uw dierbaren een gezond en voorspoedig (film)jaar 2017.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop
€ 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen