Programmabegroting 2017: Goed samenspel, betere toekomst

Foto: CC0/Public Domain

Volgend jaar zijn er extra investeringen op het gebied van sport, zorg, veiligheid en onderwijs. Het centrum wordt verder ontwikkeld. Er is meer budget voor het onderhoud van wegen. Er komt een contactpunt voor ondernemers. Er worden 200 woningen gebouwd. Daarnaast zet Dongen nieuwe stappen op het gebied van (regionale) samenwerking, juist ook om in de toekomst een zelfstandige, daadkrachtige gemeente te kunnen blijven.

Dat staat in de Programmabegroting 2017-2020 die als titel heeft ‘Goed Samenspel, betere toekomst’. Het college van burgemeester en wethouders legt het financiële huishoudboekje met plannen en projecten, later deze maand voor aan de gemeenteraad. Wethouder Financiën Ad van Beek is tevreden. ,,De gemeente Dongen staat er financieel goed voor. In vergelijking met voorgaande jaren zijn er flinke stappen gezet.”

Minder woonlasten
Inwoners van Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart betalen in 2017 voor een gemiddeld huishouden minder woonlasten dan dit jaar. De rioolheffing daalt structureel met 15 euro. Daar komt volgend jaar éénmalig een extra korting bovenop van 6 euro. De OZB (onroerendezaakbelasting) stijgt met 2%, door inflatiecorrectie en woonlastencompensatie. De tarieven voor afvalstoffenheffing, hondenbelasting en alle andere heffingen blijven gelijk.

,,We willen een gemeente zijn waar het goed wonen, werken en leven is, maar waarbij de woonlasten voor onze inwoners onder het landelijk gemiddelde zijn”, aldus portefeuillehouder Van Beek.

Toekomstvisie
Burgemeester Marina Starmans benadrukt dat de begroting nadrukkelijk uitvoering geeft aan de toekomstvisie van de gemeente Dongen ‘Investeren in relaties’. Deze is recent door de gemeenteraad vastgesteld en heeft vijf pijlers: Dongen Leeft!, Dongen Zorgt!, Veilig Dongen!, Dongen Onderneemt! en Veilig Dongen! ,,Met deze begroting krijgt onze lokale samenleving nieuwe impulsen en we leveren opnieuw een stevige bijdrage aan de regio”, aldus de burgemeester.

Sport, bewegen
Er wordt volgend jaar meer geld uitgegeven aan sport en bewegen. Er heeft grootschalig onderhoud plaats aan sportzaal De Gaasjes in Dongen-Vaart. De verzelfstandiging van de voetbalverenigingen DVVC en Olympia’60 wordt afgewikkeld. Er wordt een besluit genomen over de toekomst van VV Dongen op sportpark De Biezen. De projecten met combinatiefunctionarissen en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) lopen door. Leerlingen in de laatste klas van het basisonderwijs die nog geen zwemdiploma hebben, krijgen de kans om dit samen met leeftijdgenoten te halen.

Zorg
Het sociaal team (een samenwerkingsverband van de gemeente Dongen met deskundige partners zoals consulenten, wijkverpleegkundigen, maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers, welzijnswerkers) krijgt een andere opzet. ,, We brengen het sociaal team dicht naar de inwoner toe. Het wordt duidelijker waar je terecht kunt met hulpvragen. Dat is een fikse operatie die medio 2017 gestalte krijgt”, aldus wethouder Piet Panis.

Onderwijs
In de begroting zijn investeringen opgenomen voor een Integraal Kind Centrum (IKC) in Dongen-Vaart. De planvorming voor een tweede IKC (Biezen-Beljaart) is begonnen. In 2020 is voor het voortgezet onderwijs vervangende nieuwbouw voorzien voor het Cambreur College.

Centrum
De komende jaren wordt in het kader van de uitvoering van de centrumvisie verder geïnvesteerd in een aantrekkelijk klimaat voor wonen, winkelen, ondernemen en verblijven. ,,We kijken nu met heel andere ogen naar het centrum dan bij de vorige visie die dateert uit 2008”, aldus wethouder Bea van Beers. ,,Er zijn nieuwe behoeften op het gebied van ontmoeten, beleven, sfeer, horeca, boodschappen doen. Daar gaan we verder mee aan de slag.”

De nieuwe Multi Functionele Accommodatie (MFA) zal vanaf begin 2018 een belangrijke plaats innemen in het centrum. Er is een visie in voorbereiding op het aangrenzende park Vredeoord. Deze zal de komende jaren ten uitvoer worden gebracht.

Wonen
Er worden voldoende woningen gerealiseerd voor de behoefte. In 2017 is een toename van de woningvoorraad voorzien van ruim 200 woningen, met als verdeelsleutel: 35% goedkope sector, 35% middel dure sector, 30% dure sector.

Veiligheid
Zichtbaar toezicht houden en handhaven draagt bij aan het gevoel van veiligheid. Er is met ingang van deze maand een extra BOA in dienst getreden van de gemeente. Deze Bijzondere Opsporings Ambtenaar zal in 2017 het gesprek aangaan met de inwoners. Mensen in onze samenleving houden zich beter aan regels wanneer zij begrijpen waarom die regels er zijn.

Herijking
Er heeft een herijking plaats van inwonerparticipatie en het subsidiebeleid. In 2017 worden nieuwe subsidie-contracten afgesloten met maatschappelijke partners.

Coalitieakkoord
Het college constateert dat – anderhalf jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 – de plannen en ambities van het coalitieakkoord ‘Samen Kansen Pakken’, grotendeels zijn gerealiseerd. ,,We liggen stevig op koers, zowel inhoudelijk, als financieel. Onze reserves zijn op peil. Het perspectief voor de komende jaren is goed, dat zal ook in het provinciehuis plezier doen”, aldus de coalitiepartners Volkspartij Dongen, Dongense VVD, Partij van de Arbeid.

Een van de laatste punten is het realiseren van een verenigingshal, bedoeld voor opslag en bouwactiviteiten. Voor 2017 wordt de mogelijkheid nagegaan van een pilot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen