Democratisch Podium: ‘kies voor Bundeling Zuid bij reconstructie Heistraat’

Foto: Google Streetview

Het Democratisch Podium wil dat Dongen bij de reconstructie van de Heistraat toch kiest voor de oplossing die bekend staat onder de naam ‘Bundeling Zuid’. De partij dient daarvoor morgen (donderdag) tijdens de raadsvergadering een motie in.

Bij Bundeling Zuid komt er een brug over het kanaal, maar die ligt veel verder richting Oosterhout dan het geval is bij de oplossing die het College voorstelt. Bij die oplossing, de zogenoemde ‘Bundeling Noord’, komt er ook een brug over het kanaal maar deze ligt veel dichterbij Dongen en gaat de percelen van het Vruchtenparadijs, Ken en Geniet en bijenvereniging Ambrosius doorkruisen en komt bovendien bijna in de achtertuin van de bewoners van de Doelstraat.

Stortplaats ontdekt
‘Deze oplossing draagt niet bij aan een duurzame oplossing voor de bewoners van de wijken west 1 en 2 en de Doelstraat’, vindt het DP. De partij vindt het ronduit vreemd dat het College nu ineens met Bundeling Noord op de proppen is gekomen, terwijl voor College en gemeenteraad jarenlang alleen de Bundeling Zuid bespreekbaar en aanvaardbaar was.

n629oplossing

Boosdoener is volgens het DP de bodemverontreinging bij stortplaats Heiningen langs het kanaal,die tijdens de onderzoeken ‘ontdekt’ is. Die stortplaats ligt in het tracé van de bundeling Zuid en zou dan voor miljoenen gesaneerd moeten worden. Daarom is de oplossing Bundeling Zuid ook zoveel duurder dan Bundeling Noord, denkt het DP. Op de stortplaats zou niet alleen huishoudelijk afval maar ook afval van leerlooierijen gestort zijn.  Het DP vindt dat eerst de status van de stortplaats maar eens goed onderzocht moet worden en ook wie er voor de kosten op zou moeten draaien. Volgens de partij zou dat zo maar de provincie kunnen zijn en niet Dongen.

Meningen verdeeld
Het DP denkt dat Oosterhout, Dongen en de provincie nu gekozen hebben voor Bundeling Noord om de extra kosten voor de sanering van de stortplaats te vermijden.  Het College heeft dat echter nooit zo uitgesproken. Volgens hen is bundeling Noord net zo’n ‘goede oplossing als ‘Bunding Zuid’ als het gaat om de leefbaarheid en verkeersafwikkeling. ‘Maar je kunt geen weg aanleggen waar niemand last van heeft’, zei wethouder Ad van Beek twee weken geleden nog toen de gemeenteraad discussieerde over de Heistraat. Ook toen was de raad overigens al hevig verdeeld over het voorstel ‘Bundeling Noord’.

Morgen moet de raad een besluit nemen. Oosterhout sprak zich al eerder uit voor Bundeling Noord. De mening van Oosterhout en Dongen wordt meegenomen, maar uiteindelijk heeft de Provincie het laatste woord. Die gaat deze maand nog een besluit nemen over de Heistraat.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen