Handbalvereniging Dongen viert 60 jarig bestaan.

Foto:

Op 28 mei viert Handbalvereniging Dongen het 60 jarig bestaan. In een serie van drie delen kijkt Piet Scheepers terug naar de geschiedenis van de club en vooruit naar de komende jaren. Vandaag  deel 1: De sportieve successen in de jaren 70 en het verlies van de buiten accommodatie in 1991.

Dongens handbaltrots, de HV Dongen, viert eind van deze maand het 60 jarige bestaan. De club heeft in het bestaan op sportief gebied verschillende hoogtepunten meegemaakt. Zowel dames als heren speelden in de jaren zeventig op een uniek niveau. De heren mochten een seizoen acteren in de landelijke 1e divisie. In de goed bezochte oude sporthal De Salamander, goed voor 6- 700 bezoekers per thuiswedstrijd, kwamen in dat jaar tegenstanders van formaat naar Dongen. Blauw Wit Neerbeek, met Peter Verjans en de gebroeders Pim en Gabrie Rietbroek, van der Voort Quintus, Hellas Den Haag en Raak Swift Arnhem. Dongen trainers uit die tijd waren Mattie Sieben, met de hondstrouwe begeleider van het eerste uur Willem van den Reijen, en Bert Beerens. Ook de dames, met o.a. Jeanne Broeders, Han Swanen en Lianne van den Reijen, speelden in die tijd onder leiding van trainer Jan van der Reijen op het niveau waarop zij nu ook weer acteren: de 2e divisie.

In een gesprek met Gerard Verharen, Ad Berk en Piet Scheepers, drie pensionado’s die ooit bestuurs- en trainersfuncties binnen de club vervulden, passeerden hoogtepunten, maar ook spannende dieptepunten. Zo raakte de club na 35 jaar ineens hun clubhuis met kleedkamers en het inmiddels afgekeurde verharde speelveld kwijt. Oorzaak: opruimen vanwege de bouw van het nieuwe zwembad De Vennen. Bijna vijf jaar geen buitenaccommodatie! Dit zorgde voor de nodige harde onderhandelingen tussen de gemeente Dongen en de club. Twee jaren heeft Dongen de thuiswedstrijden bij buurman R.H.V. in Rijen mogen spelen. Hierdoor was het ledenaantal inmiddels flink teruggelopen. Van de grootste vereniging van Zeeland en Brabant, met ruim 300 leden, naar een dorpsclubje met ruim 100 leden. De echte leden met een handbalhart hielden de handbalvereniging in stand. Een club die in de ogen van de gemeente geen bestaansrecht meer had, maar door veel Dongense verenigingen werd gesteund in het volharden naar een nieuwe accommodatie. Eind september 1995 werd het nieuwe huidige onderkomen in gebruik genomen en kreeg het de vertrouwde naam: Het Thuishuis mee.

Van 11-handbal naar 7-handbal
Net na de oprichting in mei 1956 werden de eerste handbalwedstrijden gespeeld op de velden waar nu de voetbalvereniging Dongen haar successen boekt.
De oprichters van het eerste uur: Jo en Piet de Bont en Guus Pijnenburg wisten een team rond zich te formeren. Later werd dit 11-handbalteam, gespeeld op het formaat van een voetbalveld, gecompleteerd door spelers als Willy Schulte, Theo van Stokkum en de lange Ad Verharen in het doel, later afgelost door Toon de Heus. Dit gezelschap legde op veldhandbalniveau de basis voor de aanstormende jeugd, die doorstroomde naar het hoogste Nederlandse handbalniveau in die tijd. Veel leden van toen kwamen uit echte grote handbalfamilies. Gerard Verharen: ,,Bij ons thuis waren wij met acht broers en zussen. Zes speelden handbal. Mathieu, Ad en ik. Mijn zussen Tiny, Riet en Lianne. Ons vader speelde bij de veteranen.” Oud wethouder Jan Verharen was voorzitter en werd later benoemd tot erevoorzitter van de club.
Maar ook de familie Van Riel droeg een steentje bij met de gebroeders Kees, Ad, Gerard, Mari en John van Riel. ,,Toon was meer een waterpoloër,” lacht Gerard. Opvallend is wel dat deze toenmalige toppertjes bijna allemaal uit de buurt kwamen van het zwembad De Vennen. Jerry Bergman, André Verhoeven, Frans Bayens, Lucien Raaymakers, Jan en Sjaak Jansen, Jan van Tilburg, Piet van Ham, Bert Beerens legden de basis voor de latere successen van de heren in jaren 70 tot en met begin 80 in de zaal.

,,Schapen op het veld om maaikosten te besparen,” aldus wethouder Sicking.
Op de toenmalige zonneweide van het zwembad werden in het beginjaren de thuiswedstrijden gespeeld. Om de kosten van het onderhoud zo laag mogelijk te houden joeg wethouder Sicking een aantal schapen op deze zonneweide om het gras kort te houden. ,,De gevolgen waren dat wedstrijden werden afgelast vanwege de keutels,” lachten Ad en Gerard. De beslissende promotiewedstrijd naar de hoogste klasse van het Nederlandse 11-handbal moest toen gespeeld worden op het sportveld achter het huidige Cambreur College. Dongen won daar van De Meeuwen uit Rotterdam en speelde daarna legendarische wedstrijden op het hoogste niveau tegen Limburgse toppers, als Sittardia, Loreal, Blauw Wit en Oirsbeek. ,,In Dongen kostte het bier toen 90 cent. In Oirsbeek slechts 55 cent. Voor ons als studenten was dat een rijkmakerij! Ik hoor Dré Verhoeven nog roepen: doe mij maar 10 pils en een bier,” lachte Gerard. Verhoeven bedoelde 10 pils en 1 cognacje voor leider Wim van den Reijen. Het 11 handbal viel uit de gratie en maakte plaats voor het 7 handbal zoals het in de zaal werd gespeeld, maar dan op gras en later op verharde velden. Zo’n verhard veld werd in 1981 door wethouder Wim Du Fosse namens de gemeente Dongen aangeboden aan de jubilerende handbalvereniging Dongen. ,,De club kreeg een verhard veld op een parkeerterrein van het zwembad tijdens het 25 jarig bestaan in 1981,” vertelt Piet Scheepers. Hij was toen voorzitter en speelde in de jaren daarvoor vanaf 1970 als keeper van het eerste herenteam. Met Internos en Fortuna Bergen op Zoom werd jaren gestreden om het kampioenschap in de 2e divisie. Tien jaar later werd toenmalig voorzitter Gerard Verharen geconfronteerd met de voorbereidingen voor de bouw van het huidige zwembad De Vennen. ,,Ons onderkomen, het Theehuis boven onze kleedruimtes tussen de opslag van chloortanks voor het zwembad, was van de ene op de ander dag gesloopt. Ook het meubilair dat wij ooit via Gerard van den Oever van café Krasnapolsky hebben overgenomen, waren wij ineens kwijt. Maar ook ons afgekeurde verhard veld was op de schop gegaan.” Was dit dan vooraf niet gecommuniceerd met jullie bestuur? ,, Zoals ik zeg van de ene op de andere dag was alles weg.” Ad Berk, in zijn studententijd werkte hij als badmeester op het buitenbad, moet er niet meer aan denken hoe de leden en bezoekers zich moesten verkleden in de voormalige opslagruimtes van het zwembad.,,In de kleedruimtes, achter gaas, stonden de flessen chloor. Ik geloof niet dat dit vandaag goed gekeurd zou worden door de arbodiensten?” ,,Hoe lang duurt het nog voordat wij nette kleedruimtes krijgen? Nu moet ik mijn zondagse kloffie aan een roestige spijker ophangen,” werd ooit gevraagd door één van de gebroeders Folkers tijdens een jaarvergadering.

Gouden Eikel voor de gemeente Dongen?
Na vele moeizame onderhandelingen met o.a. wethouder Gerard van Dongen werd later door toedoen van wethouder Ad Persons de huidige nieuwe accommodatie gebouwd. Daar ging wel een stevig gesprek aan vooraf met toenmalig burgemeester Jan Dosker. Gerard Verharen:,,Ik had laten vallen dat, door de moeizame besluitvorming en tegenwerkingen, de gemeente wel eens in aanmerking zou kunnen komen voor de Gouden Eikel. Een KRO tv-programma dat deze aanmoedigingsprijs in het leven had geroepen voor gemeentelijke instellingen en bedrijven om hun beleid aan te passen of te verbeteren. Ik werd op het matje geroepen bij de heer Dosker. Deze vertelde mij dat ze bij de gemeente Dongen hiervan niet gediend waren. Ik heb hem verteld dat wij als vereniging vonden dat wij toch van mening waren, als alles geen doorgang zou gaan vinden, Dongen voor deze trofee in aanmerking zou komen.” Enkele weken nadien was de kogel door de kerk. Toen eenmaal bekend was welk kostenplaatje aan de nieuwe accommodatie hing, werd een financieel plan opgesteld. De gemeente trok 205.000 gulden uit voor de bouw van een veld en clubgebouw. Het bestuur sprokkelde daarna nog eens 45.000 gulden bijeen middels certificaten, reclameborden en giften. Verharen meldde toen in de regio kranten dat hij versteld stond van de steun en medewerking die de handbal heeft gehad van de Dongense bevolking. Het bestuur heeft toen 300 certificaten van 100 gulden aan de man weten te brengen. Tijdens het 40-jarig bestaan werd deze nieuwe accommodatie feestelijk in gebruik genomen.

Volgende week: De visie van de club.

Jubileumfeest 60 jaar Handbalvereniging Dongen

Mei 1956 – Mei 2016

Zaterdag 28 mei

13.30 uur: Inloop verzamelen leden bij ‘t Theehuis
14.00 uur: Start van de sportieve activiteiten rondom de Kanovijver
17.00 uur: Prijsuitreiking Theehuis

20.00 – 01.00 uur: Feestavond in de feesttent bij ’t Theehuis
m.mv. Dongense Feestband Bam!

Entree: Voorverkoop 12 euro (inclusief 2 consumpties)
Aan de deur 15 euro (inclusief 2 consumpties)

Wees er snel bij, Vol = Vol. Slechts 300 kaarten verkrijgbaar.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij ’t Theehuis. Op maandag- en vrijdagavond geopend en op de competitiedagen in het weekeinde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen