Kruising bibliotheek op de schop

Foto:

Van maandag 5 tot en met vrijdag 23 oktober werkt de gemeente Dongen aan een veiliger fiets- en voetgangersoversteek bij de bibliotheek. Het kruispunt krijgt een nieuw uiterlijk. Meest opvallende wijziging is de nieuwe oversteekplaats voor fietsers. Deze wordt dynamisch. In het wegdek komen LED-lampjes. Die lichten op zodra een fietser wil oversteken. Tijdens de werkzaamheden is een omleidingsroute voor doorgaand verkeer van kracht.

Wethouder Ad van Beek: “De kruising aan de Mgr. Schaepmanlaan, Mgr. Ariënsstraat en Drijversveld is een belangrijke verkeersader voor Dongen. Dagelijks passeren hier duizenden verkeersdeelnemers. Ik ben blij dat we grondige veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. We investeren ruim € 80.000,-. Maar, het is en blijft een druk verkeerspunt. Je moet altijd goed opletten.”

Werking dynamische fietsoversteek
Het nieuwe ontwerp van de kruising is tot stand gekomen in overleg met de wijkraden Biezen en Centrum. Het kruispunt blijft wat hoger liggen en krijgt een asfaltlaag. De fietsoversteekplaats wordt voorzien van rood asfalt. In het asfalt van de fietsoversteekplaats worden grondspots verwerkt. Automobilisten worden vooraf gewaarschuwd als er een fietser aan komt die wil oversteken. De fietser die de oversteekplaats nadert, wordt door een camera gesignaleerd (maar niet gefilmd). Vanaf dat moment gaan de LED-lampjes/grondspots op de fietsoversteek knipperen. Zodra de fietser de oversteekplaats heeft verlaten, gaan de lichten automatisch uit. Op www.dongen.nl staan twee filmpjes over de werking van het systeem. Ook staat hier de inrichtingstekening van de nieuwe kruising.

Planning werkzaamheden
Op maandagochtend 5 oktober beginnen de werkzaamheden. Het project is aanbesteed en gegund aan de firma Van Kessel, vestiging Tilburg. Uit oogpunt van veiligheid gaat de kruising dicht voor al het gemotoriseerd verkeer. De werkzaamheden duren drie weken. Als alles volgens planning verloopt, gaat de kruising op vrijdagmiddag 23 oktober weer open voor het verkeer. Weersomstandigheden kunnen echter voor vertraging zorgen.

Omleiding voor doorgaand verkeer
Tijdens de werkzaamheden dient het gemotoriseerd verkeer om te rijden. Er is gekozen voor twee omleidingsroutes. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid verkeersdeelnemers die dagelijks van de kruising gebruik maken.

Het verkeer komende vanuit de rijrichting Oosterhout wordt omgeleid via de Bolkensteeg en Procureurweg. Vanuit de rijrichting Tilburg wordt het verkeer omgeleid over de Jan Mertenslaan, de Tramstraat en de Kardinaal van Rossumstraat. Bibliotheek Theek 5 en supermarkt Jumbo zijn tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar via de rotonde Mgr. Schaepmanlaan – Biezen – Procureurweg. (Brom)fietsers en voetgangers worden ter plaatse bij het werkvak omgeleid. Zij worden in verband met de veiligheid dringend verzocht af te stappen.

De omleidingsroutes staat op www.dongen.nl.

Wijzigingen openbaar vervoer
Tijdens de werkzaamheden sluit busmaatschappij Arriva tijdelijk de bushaltes aan de Mgr. Schaepmanlaan. Arriva stelt de reizigers hiervan ter plaatse op de hoogte. De busmaatschappij verwijst passagiers naar de bushaltes aan de Middellaan (bij de Volckaert) en aan de Min. Goselinglaan. Bij de haltes worden tijdelijk extra fietsenrekken geplaatst.

Communicatie
De kruising wordt ingrijpend veranderd. Het afsluiten van de kruising is noodzakelijk om het werk veilig te kunnen uitvoeren. Met bibliotheek Theek 5, supermarkt Jumbo en het Cambreur College is overleg gevoerd over de werkzaamheden en de bereikbaarheid. Met deze partijen is afgesproken dat ter plaatse de situatie wordt gevolgd op het gebied van veiligheid en sluipverkeer.

———————————————————————————————————————

lifestyle2015

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen