Energie Dongen wil groene energie gaan produceren en leveren

Foto: CC0/Public Domain

Onlangs is in de media aandacht geschonken aan het feit dat Nederland de gestelde (verlaagde) doelen voor duurzame energie mogelijk niet gaat behalen. De eerste vijf maanden van dit jaar is een record aantal kolen verstookt. De overgang naar duurzame energie lijkt verre toekomstmuziek. Energie Dongen wil daarom zélf stappen gaan ondernemen om te verduurzamen.

Op dinsdag 8 september 2015 vindt in dat kader een bijzondere algemene ledenvergadering van de Coöperatieve Vereniging Dongen (Energie Dongen) plaatsin de Cammeleur; inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur.

In een persbericht meldt Energie Dongen: “In Dongen willen nu echt stappen gaan nemen om te verduurzamen. Het leveren van 100% groene energie uit Nederland, stelt Energie Dongen in staat om haar leden het fossiele brandstofverbruik te laten verminderen en om projecten te gaan realiseren waarmee wél groene energie opgewekt kan gaan worden. Zo is er nu een hele mooie ontwikkeling gaande in Tilburg, waar de gemeente Tilburg samen met andere partijen een aantal windmolens laat ontwikkelen bij de Spinder. Naast de Tilburgse energiecoöperaties krijgen andere energiecoöperaties in het Hart van Brabant eveneens de gelegenheid om (een deel van) een windmolen in eigendom te verwerven. We zijn blij dat ook Energie Dongen op die manier in eigen energie kan gaan voorzien, gezien de mogelijkheden om op Dongens grondgebied binnen afzienbare termijn windmolens te kunnen realiseren. De verwachting is dat eind september 2015 een intentieverklaring getekend wordt, om voor het einde van het jaar een gezamenlijke coöperatie Hart van Brabant op te richten. Energie Dongen wil alle Dongenaren de mogelijkheid bieden om te investeren in een (deel van een) windmolen. De hierdoor opgewekte energie kan bij eigen energielevering vervolgens tegen gunstige voorwaarden door de leden afgenomen worden voor eigen gebruik.”

“In mei 2015 is aan de leden gevraagd of zij achter het leveren van groene energie staan” vervolgt het bericht. “Hierop is positief gereageerd en het bestuur is gevraagd om een businessplan op te stellen en voor te leggen. Het businessplan is klaar en tijdens deze bijzondere algemene ledenvergadering zal dit worden gepresenteerd. Het plan geeft invulling aan de drie pijlers waarop Energie Dongen is gebaseerd, namelijk: Duurzaam, Eigen en Betaalbaar. Verder worden in het plan de uitgangspunten, de voorwaarden en het resultaat van investeringen en opbrengsten uit de doeken gedaan. Er zijn drie scenario’s voor een periode van tien jaar uitgewerkt, gebaseerd op het aantal verwachte leden die klant worden. Op de website www.energiedongen.nl is een samenvatting van het plan te lezen.”

“De statuten van Energie Dongen lijken op sommige punten onvoldoende aan te sluiten bij de huidige ontwikkelingen. Leden hebben eerder al toestemming gegeven om de statuten aan te passen. Tijdens de algemene ledenvergadering zal ook hier verder op ingegaan worden.  Op 8 september wordt onze leden gevraagd om hun stem uit te brengen en daarmee de toekomst van Energie Dongen, en de gemeente Dongen zelf, verder te vormen. Dus komt allen naar De Cammeleur en laat u horen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen