Drukbezochte herdenkingen in Dongen en ’s Gravenmoer

De jaarlijkse dodenherdenkingen in Dongen en ’s Gravenmoer waren ook dit jaar weer druk bezocht. Zeventig jaar na de tweede wereldoorlog blijken de thema’s vrijheid en herdenken nog steeds heel erg actueel.

Er werd tijdens de plechtigheden dan ook niet alleen stilgestaan bij de slachtoffers van de tweede wereldoorlog maar zeker ook bij alle conflicten die zich in de afgelopen jaren afgespeeld hebben of op dit moment nog steeds actueel zijn. Zeventig jaar na de bevrijding zijn er nog steeds niet vertelde verhalen.Verhalen die handelen over verdriet, oorlog en onbegrip, maar ook van verraad en collaboratie. We horen, zien en lezen die verhalen deze dagen op radio en televisie. Voor velen in de wereld is dit nog de realiteit van alle dag.

 

Op 4 mei vindt in Nederland de Nationale Herdenking plaats.Ook in Dongen en ’s Gravenmoer wordt jaarlijks een herdenking georganiseerd. Er was ook dit jaar een bijeenkomst in De Cammeleur, een Stille Tocht en een herdenking bij de bevrijdingskapel bij de Vredeskapel in park Vredeoord. De viering in Dongen omvatte onder andere een opvoering van een fragment van het toneelstuk Oorlogstranen door toneelgroep Message dat werd vooraf gegaan door een toespraak van predikante mevrouw Henrieke ten Thije. Het kamerkoor van het Zuid Nederlands Concert Koor verzorgde de zang. Ook anderen haalden korte herinneringen op.

image-2015-05-04 (2)

 

Bijzonder was een bijdrage van de Dongense kunstenaar en journalist Jules Calis. Hij sprak over zijn persoonlijke ervaringen bij een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Libanon. Na de herdenking was er een stille tocht onder begeleiding van de groep Dutch Pipes and Drums. Loco burgemeester de heer Piet Panis hield een pakkende toespraak bij de bevrijdingskapel. Ook wethouder Bea van Beers was aanwezig Rond 20.00 uur werd de Taptoe geblazen en twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Het zingen van het Wilhelmus, met muzikale ondersteuning van het Kamerkoor van het Zuid Nederlands Concert Koor en de Blazers Compagnie Dongen volgde daarna. De kranslegging door officiële instanties en namens maatschappelijke geïnspireerde groepen uit de samenleving stond ook open voor Dongenaren. Velen maakten ook dit jaar daar gebruik van.

’s Gravenmoer
In ‘s Gravenmoer startte de herdenking met een samenkomen in de Nederlands Hervormde Kerk. In de kerk muziek, zang en woorden van troost en herdenking. In een Stille Tocht liepen de aanwezigen naar het herdenkingsmonument alwaar wethouder Ad van Beek namens het College aanwezig was. Er volgde een kranslegging en korte toespraken. Een delegatie uit ’s Gravenmoer reisde vanavond nog af nnaar Wageningen om daar het bevrijdingsvuur op te halen. Dit vuur zal door lopers uit ’s Gravenmoer naar het eigen dorp gebracht worden waar de groep morgenochtend verwacht wordt

Met dank aan: Piet Eelants / dongenhomespot

Meer foto’s volgen in de loop van dinsdag (foto: Kees Laurijsen)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen