Jubelconcert voor gouden Aurora-jubilarissen

De drie  gouden jubilarissen Bart Leemans, Kees Pijnenburg en Gerard van Broekhoven
De drie gouden jubilarissen Bart Leemans, Kees Pijnenburg en Gerard van Broekhoven
Foto: Ton Zinger

Met drie jubilarissen die al vijftig jaar lid zijn en één die het 40-jarig lidmaatschap viert, vond Harmonie Aurora het tijd worden om deze trouwe leden eens goed te bejubelen. Het repertoire mochten ze zelf bepalen en na een intensieve voorbereiding is het komende zaterdag 18 april zover: een jubelconcert van het groot orkest van Harmonie Aurora mét bijzondere gasten. dongen.nieuws.nl sprak met de drie gouden jubilarissen.

Gerard van Broekhoven (trompet), Bart Leemans (Bastuba) en Kees Pijnenburg (hoorn) zijn de drie muzikanten die een halve eeuw geleden hun eerste muzikale stappen zetten bij Aurora. “We kregen les van Faan Akkermans en Frans Mols, mensen van de vereniging zelf, dat was toen gebruikelijk” aldus Bart Leemans, die zich die periode nog goed kan herinneren. “Dat was in het Leo XIII gebouw en soms ook bij de leraar aan huis. Kees Pijnenburg vult aan: “de eerste tijd kreeg je individueel les en na een half jaar mocht je al in een groepje spelen. Zo werd je langzaam klaargestoomd voor het grotere werk.”

Aurora in vroeger tijden. Op de foto onder meer Bart Leemans (met bariton) en een nog jonge Gerard van Broekhoven (trompet)
Aurora in vroeger tijden. Op de foto onder meer Bart Leemans (met bariton) en een nog jonge Gerard van Broekhoven (trompet)

Dat grotere werk kwam al spoedig want in die tijd, half jaren zestig, richtte Harmonie Aurora als eerste muziekvereniging in Nederland een apart jeugdorkest op. Alle drie de jubilarissen hebben hun eerste orkestervaring in dat jeugdorkest opgedaan. “Daarmee hebben we echt fantastische dingen meegemaakt” zegt Gerard van Broekhoven, telg van een echte Aurorafamilie. “Een jeugdorkest was zo uniek in de tijd dat we hele bijzondere optredens hebben gehad. We gingen werkelijk overal naar toe, ik herinner me  nog de optredens in Zuid-Laren en Neerpelt maar absoluut hoogtepunt was voor mij toch wel het optreden bij ‘Voor de Vuist weg’ van Willem Duijs. “Dat is iets wat je nooit meer vergeet.” Bart weet zich ook nog wel een bijzonder moment te heugen: “We hebben ook eens een optreden gehad in Krefeld waar orkesten uit heel Europa bij elkaar kwamen, dat was ook heel bijzonder”. Kees knikt instemmend “we hadden toen gewoon een geweldige groep bij elkaar met heel veel gezelligheid en dat is toch de basis van alles.”

Na de eerste tien succesvolle ‘vette jaren’ volgde een magere periode in de jaren zeventig. Gerard vertelt: “Er waren nogal wat muzikanten die er de brui aan gaven en de vereniging had het moeilijk. Op het dieptepunt hadden we nog maar zo’n 30 muzikanten. Vanaf eind jaren zeventig is het weer beter gegaan. Er stroomde weer jeugd in en onder dirigent Leo van den Braak werden weer successen gevierd..” Bart Leemans vult aan: “we hebben echt een paar goede concoursen gehad waar we met de eerste prijs naar huis gingen en we kwamen zelfs in de hoogste afdeling terecht. Ik vond dat altijd een mooie tijd wanneer we toe werkten naar een concours, want dan stond iedereen op scherp en werd het maximale uit de muzikanten gehaald.”

Een optreden bij de KRO
Een optreden bij de KRO

“Maar ook de reizen die we maakten waren gedenkwaardig” zegt Kees Pijnenburg. “We zijn naar Praag geweest, en ook naar Krakau in Polen en Toscane in Italie. We hebben daar mooie concerten gegeven maar, en dat is misschien nog wel belangrijker, ook gezellige tijden gehad die echt goed waren voor de binding in de groep.” Andere hoogtepunten die genoemd worden zijn het jaarlijkse dauwtrappen, de viering van het 100-jarig bestaan en een concoursuitvoering van het werk ‘Praise Jerusalem’.

Naast het musiceren hebben de drie zich ook op allerlei andere gebieden ingezet voor Harmonie Aurora. De één als lid van het bestuur, de ander weer als commissielid of bij geldinzamelacties als de rommelmarkt of het ophalen van oud papier. “Dat zijn ook hele belangrijke zaken als je een vereniging draaiende wilt houden” zegt Bart.

Het concert van zaterdag is samengesteld door de vier jubilarissen. Naast de drie gouden leden viert dirigent Wilfred Werkman zijn 40-jarig lidmaatschap. Bart Leemans verbond wel voorwaarden aan het jubelconcert: “ik heb wel meteen gezegd dat we niet als jubilaris in de zaal gaan zitten maar wel gewoon meespelen. Dat was gelukkig meteen akkoord.” Op het programma staan de Hongaarse dansen nr. 5, the Manhattan Symphonie, Symphonie 5 ½ en ouverture Richard III. Maar dat is niet het enige. Omdat drie van de vier jubilarissen koperblazers zijn is het koperkwintet Michiel Adriaenszoon de Ruyter bestaande uit leden van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine te gast. Zij zullen een aantal stukken zelfstandig spelen maar als klap op de vuurpijl zullen koperkwintet en harmonie samen Farrago of British folksongs ten gehore brengen. In dit stuk, bestaande uit zeemansliedjes, zal de virtuositeit van het kwintet optimaal gemixt worden met de warme klanken van harmonie Aurora.

Koperkwintet Michiel Adriaenszoon de Ruyter
Koperkwintet Michiel Adriaenszoon de Ruyter

De drie zijn ervan overtuigd dat het weer een memorabele muzikale Aurora-avond wordt: “we hebben mooie stukken uitgekozen en weten zeker dat het publiek gaat genieten. En als het publiek geniet, genieten wij ook” aldus Bart, Gerard en Kees die nog niet van plan zijn om hun instrumenten aan de wilgen te hangen. “Muziek geeft ons nog steeds veel ontspanning en plezier. Muziek maken veegt de geest schoon en dat is reden genoeg om ermee door te gaan zolang we kunnen.”

Het programma voor de jubilarissen, hun familie en de orkestleden duurt een groot deel van de dag maar de jubilarissen en orkestleden nodigen u van harte uit om het Jubelconcert bij te wonen. Het concert begint om 19:30 uur (inloop vanaf 19:15 uur). Locatie ‘de Oude Kerk’, Kerkstraat 56, Dongen. De toegang is gratis maar u moet wel een entree kaart in uw bezit hebben. Entree kaarten zijn af te halen bij de Bruna in Dongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen