Exota nu te koop bij DE LOOIERIJ in Dongen

Foto:

Enkele weken geleden werd het al aangekondigd: bijna 45 jaar na de roemruchte affaire, waarin een consumentenprogramma van de VARA een einde maakte aan de limonadegazeuse Exota is het product terug! En nu zijn de acht smaken ook te koop in Dongen bij Museum De Looierij aan de Kerkstraat. Met deze week zelfs speciaal extra openingsuren voor degenen die wat van deze van oorsprong Dongense drank in huis willen halen.

Dinsdagochtend, morgen dus, tussen 09.00 uur en 12.00 uur en donderdagochtend 26 maart tussen 09.00 en 12.00 uur kunt u terecht bij het museum. Er zijn acht smaken en dongen.nieuws.nl had het voorrecht om ze, samen met museumdirecteur Cees Breugelmans, aan een smaaktest te mogen onderwerpen. De smaken, pastelkleurtjes en benamingen waarin de ‘nieuwe’ Exota gemaakt wordt zijn anders dan de originelen.

exotaklein
Ook verkrijgbaar in flessen van 33 cl

De nieuwe Exota wordt in Frankrijk geproduceerd in een ambachtelijke limonadefabriek. Trots staat op de fles vermeld ‘met echte suiker’ en we bereiden ons dan ook voor op een aantal extreem zoete drankjes. Als we het aantal calorieen op de fles echter vergelijken met die op een flesje normale Coca-Cola dan valt dat in het voordeel van de Exota uit: 34 kCal per 100 ml tegenover 42 kCal per 100 ml bij de Coca Cola.  Bij het proeven merken we inderdaad dat het gevreesde zoet erg meevalt. De meeste smaken hebben een lekker frisse dronk en zijn, zeker in de zomerperiode, uitstekende dorstlessers. Hieronder de bevindingen van het ‘proefpanel’

Citroen: doet zijn naam alle eer aan, is een lichte ‘bekkentrekker’ met een aardig ‘zuurtje’.

Pink: zachtroze van kleur, ook ietsje citroenachtig maar minder zurig, lekker frisse smaak

Pompelmoes: donkerroze kleur, volle, frisse grapefruitsmaak, een aanrader

Mandarijn: meer oranje kan een drankje er niet uit zien, smaakt inderdaad naar mandarijn/ sinaasappel

Sinaasappel: kleur en smaak van normale sinas

Grenadine: donkerrood van kleur. We verwachten de frambozensmaak van vroeger maar dat blijkt toch ietsje anders te zijn. We proeven kersen met een vleugje zuurbal van de kermis.

Priklimonade: volledig helder, lijkt qua smaak ook het meest op de reguliere seven-up, maar dan zonder citroen. Een goede dorstlesser

Cola: hier hebben we ons het meest op verheugd want we verwachten op basis van de informatie de ouderwetse champagnepilssmaak. We komen echter bedrogen uit: deze smaakt namelijk naar een wat mindere huismerkcola. Jammer, maar toch het enige tegenvallertje van de serie. We roepen de makers bij deze op om gauw achter het recept van de originele champagnepils aan te gaan en deze cola daardoor te vervangen.

echte
‘Met echte suiker’

Al bij al een smakelijke serie. Niet dat we veel ‘oh ja’ ervaringen hebben qua smaak, maar de beleving is zeker aanwezig en…zo staat op de flessen: ‘dit is pas het begin’. De makers lijken open te staan voor ideeen en kritiek van de consument. Wie weet zien we de echte champagnepils dus ook nog eens terug.

De LOOIERIJ heeft een welkomsaanbieding en is deze week op dinsdag- en donderdagochtend extra geopend voor Dongenaren die graag één of meerdere flessen Exota willen aanschaffen. De prijs is € 2,00 voor een fles van 33 cl en € 3,50 voor een fles van 750 ml. Ook op de reguliere openingstijden, dus woensdag- vrijdag- , zaterdag- en zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur is de Exota verkrijgbaar.

Foto onder: Exota oud en nieuw
oudennieuwexota

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen