Dongen stuurt brief naar Minister Kamp over 380kV lijn

Foto: Rijksoverheid.nl

Het college van de gemeente Dongen heeft bij minister Kamp extra aandacht gevraagd voor een optimalisatie van het zuidelijke tracé van de hoogspanningslijn 380kV Borsele-Tilburg. ,,Samen met de gemeente Loon op Zand hebben we een brief gestuurd naar de minister”, aldus wethouder Bea van Beers.

De brief is een aanvulling op een regionale brief die vrijdag 20 maart jl. namens Midden- en West-Brabant is aangeboden aan minister Kamp. ,,Uit deze brief”, aldus de wethouder, ,,zou de indruk kunnen ontstaan dat er door onze regio wordt ‘aangestuurd’ op een noordelijke variant, het tracé A17-EZ-A59-Noord. En dat er geen draagvlak zou zijn voor het zuidelijke tracé. Dat is niet het geval. In ons laatste bestuurlijk overleg van 13 maart jl, hebben de meeste gemeenten duidelijk benoemd een voorkeur te hebben voor het zuidelijke tracé, indien er sprake is van optimalisaties. Deze zijn nodig om een aantal ongewenste effecten tegen te gaan.”

Toelichting
Dongen en Loon op Zand geven in hun brief aan waarom ze niet akkoord kunnen gaan met een extra MER voor het tracé A17-EZ-A59-Noord. Wethouder Van Beers: ,,Bij dit noordelijke tracé loopt de nieuwe hoogspanningsverbinding vanaf Geertruidenberg langs de zuidkant van de huidige 380 kV hoogspanningslijn. Het aantal gevoelige bestemmingen op het totale tracé neemt daardoor fors toe. Voor Dongen betekent dit waarschijnlijk 13 gevoelige bestemmingen langs de Moersedreef. Voor het college is dit onacceptabel.”

Ook wijst het college op eerdere besluitvorming. De minister heeft op 26 augustus 2014 middels een brief aan de bewoners van gevoelige bestemmingen laten weten dat – in verband met de leveringszekerheidsrisico’s – hij definitief afscheid heeft genomen van de ‘noordvariant’.

Kamerdebat
Op 25 maart aanstaande is er een debat met de Kamercommissie Economische Zaken over de uitbreiding van de 380kV hoogspanningslijn. Daarna laat de minister de aangedragen alternatieven op haalbaarheid beoordelen door een extern bureau en TenneT. Dat gebeurt in het tweede kwartaal van 2015. Daarna neemt minister Kamp in overleg met de minister van Infrastructuur en Milieu een besluit over de verdere voortgang.

Dongen
Wethouder van Beers: ,,Wij hebben van begin af aan de voorkeursvariant van de minister voor het zuidelijk tracé ondersteund. In onze brief hebben we nadrukkelijk aangegeven niet in te kunnen stemmen met de noordelijke variant zoals die nu aangedragen is. Ook hebben wij nogmaals aandacht gevraagd voor het verwijderen van de 150kV verbinding over Dongens grondgebied, vlakbij De Beljaart en De Biezen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen