‘Opa, je mag niet sms’en achter het stuur’

Foto:

Met bovenstaande slogan stimuleert de provincie zestigplussers om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen veiligheid in het verkeer. Wat kan de verkeersdeelnemer zélf doen om het verkeer veiliger te maken?

Het verkeer verandert continu. Kruisingen worden turborotondes, er komen nieuwe verkeersborden en het wordt alsmaar drukker op de weg. Provincie, gemeenten en andere partijen ondersteunen de senioren in de eigen regio om hun bewustzijnsproces met fiets-, auto- en scootmobieltrainingen. Veilig Verkeer Nederland ontwikkelt een online verkeersquiz voor senioren. Die kunnen ze in groepsverband spelen. Het is een competitie. De Brabantse finale is dit najaar. Daarnaast gaat het NUL-promotieteam het hele jaar op pad. Zoals afgelopen jaren kunnen mensen acties die bijdragen aan veilige verkeersdeelname uploaden op de Nul-site. En er is natuurlijk weer de Brabantbrede actiedag verkeersveiligheid, dit jaar op woensdag 17 juni.

Samen aan de slag
Verkeersgedeputeerde Ruud van Heugten: “Het gaat erom in de spiegel te kijken en je af te vragen: wat kan ik doen om de verkeersveiligheid te verbeteren? En ga daarover in gesprek. Wat zou het mooi zijn als kleinkinderen vanaf de achterbank zeggen: ‘Opa, je mag niet sms’en achter het stuur’. We moeten af van het taboe dat sommige zaken minder gemakkelijk gaan als je ouder wordt. Ik roep op om daarmee aan de slag te gaan.”

Kwetsbaar
Senioren zijn kwetsbaar op de weg. Zij lopen eerder ernstig letsel op dan anderen bij een gelijke botsing. Daarnaast neemt hun gezichts-, gehoor- en reactievermogen af. Daardoor neemt het risico op ongevallen toe.

Nul verkeersdoden
Wegwijs in Brabant is onderdeel van de campagne ‘Help Brabant mee op weg naar Nul verkeersdoden’. Die startte in 2012. Het doel is om mensen bewust te maken. Wat kun je zélf doen om je veilig op de weg te begeven? De fietsers stonden in 2013 centraal, de jonge bestuurders in 2014. Die jongeren gaven 15 januari het stokje over aan de senioren.

Plezier voorop
Verkeerswethouder uit Loon op Zand Gerard Bruijniks is ambassadeur verkeersveiligheid voor Hart van Brabant. Hij benadrukt: “Het is belangrijk dat ouderen bewust worden van de gevaren in het verkeer én van de eigen vaardigheden. Met plezier op weg gaan staat voorop, maar nog belangrijker: veilig thuis! We doen een beroep op hun kennis en kunde. Ze zijn per slot van rekening de ‘verkeersexperts met meer dan 40 jaar ervaring. Mijn oproep: doe mee aan de trainingen in je eigen regio en aan de online quiz. Ga voor meer informatie daarover naar www.nulverkeersdodenbrabant.nl.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen