Blazers Compagnie Dongen wil publiek zien genieten

Foto:

Dongen heeft een rijke geschiedenis op het gebied van muziekverenigingen. Nog steeds zijn er twee harmonie-orkesten, een drumfanfare en vele koren actief. Sinds kort is aan deze lijst een nieuw initiatief toegevoegd: de ‘Blazers Compagnie Dongen’. Deze groep Dongense muzikanten verzorgt op 14 december een bijzonder concert in de Oude Kerk met een ‘muzikale reis door de tijd’ waarbij muziekstukken uit vier verschillende eeuwen ten gehore worden gebracht. dongen.nieuws.nl werd nieuwsgierig en sprak met Remon Aarts, één van de initiatiefnemers  van de BCD.”Vorig jaar ben ik in gesprek gekomen met enkele Dongense muzikanten die op zoek waren naar iets ‘nieuws’. Er zijn in Dongen aardig wat muzikanten die in harmonie-orkesten spelen of dat gedurende vele jaren hebben gedaan” vertelt Remon Aarts. “het zijn vaak geroutineerde muzikanten die niet allemaal meer een ‘vast’ orkest hebben maar wel graag op regelmatige basis  muzikaal uitgedaagd willen worden.”

Het gesprek resulteerde in een concrete afspraak waarin wat ideeën uitgewisseld werden. “Er ontstond al snel een plan  om op projectbasis muzikaal samen te gaan werken. Bij zo’n project worden in enkele weken diverse muziekstukken ingestudeerd waarmee wordt toegewerkt naar een optreden. Als eerste project kozen we voor een concert in de Oude Kerk in december. We zijn muzikanten gaan benaderen en er werd erg positief gereageerd. Aan dit eerste project nemen elf koperblazers deel. Ook dirigent Robert van Enschot werd benaderd en ‘aangestoken’ door het enthousiasme en het idee achter de Blazers Compagnie Dongen. Hij zal de muzikale leiding van het project op zich  nemen.” aldus Remon. 
De muzikanten hebben de eerste repetitie inmiddels achter de rug. Volgens Remon Aarts wordt het een bijzonder concert. “Er zijn prachtige stukken geselecteerd en enkele zijn er zelfs in eigen beheer speciaal voor deze bezetting opnieuw gearrangeerd. Het repertoire varieert van delen uit de ‘Schilderijententoonstelling’ van Mussorgski tot het jazzy stuk ‘October Sunshine’. Heel indrukwekkend is ook het door van Enschot gearrangeerde ‘Sinfonie fur Blechblaser’ van Viktor Ewald. Het is echt genieten om deze werken te mogen spelen en dat gevoel willen we graag overbrengen op het publiek.” 
Inmiddels zijn er ook  al wat eerste ideetjes voor een volgend project in voorjaar/zomer 2015. “Dat gaan we verder uitwerken” zegt Remon. “In welke sfeer dat zal zijn is nog niet bekend. Het zou best kunnen dat we dan in een andere bezetting op gaan treden. We bekijken dat van project tot project. Blazers vormen de basis van het geheel maar dat kunnen natuurlijk zowel koper- als houtblazers zijn. En wie weet wordt het voor een bepaald project ook aangevuld met een vorm van slagwerk. Maar eerst gaat alle aandacht uit naar ons eerste project, wat voor iedere muziekliefhebber in Dongen zeer de moeite waard is. Reserveer de datum dus maar vast.”
De Blazers Compagnie Dongen treedt op in De Oude Kerk op zondag 14 december. Aanvang 14.30 uur. Bij dit concert zijn twee ensembles betrokken, want naast de BCD zal octet ‘Otto-e-Mezzo’ uit Tilburg ook een concert verzorgen. Entree: 5 euro
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen