Nadine Broersen de groeibriljant van de meerkamp

De Dongense atlete Nadine Broersen  is de groeibriljant van de florerende meerkamp in Nederland. De 23-jarige atlete heeft in vier jaar tijd de wereldtop bestormd en dat is uitzonderlijk snel op deze veeleisende discipline. Met haar puntentotaal van 6345 bezet Broersen zelfs de zevende positie op de mondiale ranking van de zevenkamp en geldt ze op de komende WK in Moskou, waar de zevenkamp geprogrammeerd staat op maandag 12 en dinsdag 13 augustus, als outsider voor een medaille. 

Ze lijkt zelf nog nauwelijks te beseffen hoe goed ze is.  ”Ik had niet verwacht dat ik na de Olympische Spelen van Londen zo veel progressie zou maken. Dit jaar gaat alles weer beter. Ik verbeter me op alle onderdelen en dat is genieten, hoor. Het verbaast me soms hoe goed het gaat, maar ik weet ook dat ik nog lang niet ben uitgeleerd. Ik zit nog niet aan mijn plafond.”
Broersen maakte deze zomer vooral indruk in het Oostenrijkse Götzis, waar jaarlijks de beste meerkampers van de wereld tegen elkaar strijden. In barre weersomstandigheden eindigde ze als tweede met een persoonlijk record. Voorts verbeterde ze deze zomer twee keer het Nederlands record hoogspringen en bewees ze bij de Nederlandse
kampioenschappen haar veelzijdige kracht met goud bij speerwerpen en brons op de 100 meter horden.
De ontwikkeling bij het hoogspringen had ze wel verwacht. Broersen wipte in mei in Lisse over 1,89 en sprong een belegen record uit de boeken. In
Salzburg ging ze in juni over 1,90. ”Ik kon vorig seizoen door een overbelaste kniepees veel minder vaak trainen op hoogspringen. Dit seizoen kan ik de knie wel belasten en zie je dat het met elke week een training eruit komt.”
Het geheim van Broersen schuilt misschien wel in haar onbevangen benadering. ”Tijdens de zevenkamp ben ik niet echt bezig met mijn punten. Zelfs na de eerste dag kijk ik niet naar de tussenstand. Dat zit in mij, ik wil lekker mijn ding doen zonder na te denken.”
Ze kan voor Moskou ook uitstekend leven met de verwachtingen. Technisch directeur Joop Alberda van de Atletiekunie rekent eigenlijk al op weer een persoonlijke record. ”Bij de Spelen in Londen was ik 13e, dus ik wil beter dan dat. Ik ga dus voor de top 12 en een persoonlijk record. Het Nederlands record (van Karin Ruckstuhl met 6423 punten) zit niet in mijn hoofd, maar het is uiteraard leuk als ik het haal. Ik ben sterk en fit, dus ik moet gewoon laten zien wat ik kan.”
Het ware doel is Rio in 2016. ,,Dan heb ik de leeftijd om te pieken. Daarna ga ik afbouwen, omdat het leven niet alleen uit atletiek bestaat. Specialiseren op een individueel nummer? Daar peins ik niet over. De meerkamp is zo veel meer uitdaging.”
bron: RTV Noord-Holland
foto: Jan Stads / Pix4Profs
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen