Rijbewijs vaker maandenlang kwijt

Foto:

De verkeersregels rondom snelheid en alcohol zijn sinds 1 juni 2011 aangescherpt. Automobilisten zijn hun rijbewijs eerder kwijt en voor langere tijd, of definitief. De politie vordert bij een aantal omstandigheden het rijbewijs van de bestuurder in. Bijvoorbeeld als iemand meer dan 50 km te hard rijdt of als iemand meer dan 570 µg/l ofwel 1,3‰ alcohol in zijn bloed heeft (beginnend bestuurders 0,8‰). Voorheen kreeg de bestuurder het rijbewijs meestal vrij snel terug, als de snelheidsovertreding minder dan 70 km/h was of als de ademanalyse lager uitviel dan 785 µg/l. Maar sinds 1 juni van dit jaar zijn de regels flink aangescherpt.Maandenlang niet rijdenDe officier van justitie houdt een rijbewijs nu doorgaans vast als het door de politie is ingevorderd. De automobilist is zijn rijbewijs minimaal twee maanden kwijt bij te hard rijden en vier maanden bij een alcoholdelict. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de inhouding ook langer duren.Tweemaal geel is roodSinds 1 juni 2011 geldt ook een puntenstelsel voor mensen die worden veroordeeld voor het rijden onder invloed. De eerste alcoholgerelateerde overtreding levert automatisch een eerste strafpunt op. Wordt de bestuurder binnen vijf jaar nogmaals betrapt met een promillage hoger dan 1,3‰, dan wordt het rijbewijs automatisch ongeldig. Oftewel, twee keer geel is rood. De houder moet het rijbewijs inleveren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en opnieuw rijexamen doen. Bovendien moet de persoon voldoen aan medische geschiktheidseisen. Het puntensysteem is overigens niet alleen van toepassing op het rijden onder invloed. Ook het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek levert na onherroepelijke afdoening een strafpunt op. Het puntensysteem geldt zowel voor ervaren als beginnende bestuurders.

De verkeersregels rondom snelheid en alcohol zijn sinds 1 juni 2011 aangescherpt. Automobilisten zijn hun rijbewijs eerder kwijt en voor langere tijd, of definitief. De politie vordert bij een aantal omstandigheden het rijbewijs van de bestuurder in. Bijvoorbeeld als iemand meer dan 50 km te hard rijdt of als iemand meer dan 570 µg/l ofwel 1,3‰ alcohol in zijn bloed heeft (beginnend bestuurders 0,8‰). Voorheen kreeg de bestuurder het rijbewijs meestal vrij snel terug, als de snelheidsovertreding minder dan 70 km/h was of als de ademanalyse lager uitviel dan 785 µg/l. Maar sinds 1 juni van dit jaar zijn de regels flink aangescherpt.

Maandenlang niet rijden
De officier van justitie houdt een rijbewijs nu doorgaans vast als het door de politie is ingevorderd. De automobilist is zijn rijbewijs minimaal twee maanden kwijt bij te hard rijden en vier maanden bij een alcoholdelict. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de inhouding ook langer duren.

Tweemaal geel is rood
Sinds 1 juni 2011 geldt ook een puntenstelsel voor mensen die worden veroordeeld voor het rijden onder invloed. De eerste alcoholgerelateerde overtreding levert automatisch een eerste strafpunt op. Wordt de bestuurder binnen vijf jaar nogmaals betrapt met een promillage hoger dan 1,3‰, dan wordt het rijbewijs automatisch ongeldig. Oftewel, twee keer geel is rood. De houder moet het rijbewijs inleveren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en opnieuw rijexamen doen. Bovendien moet de persoon voldoen aan medische geschiktheidseisen. Het puntensysteem is overigens niet alleen van toepassing op het rijden onder invloed. Ook het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek levert na onherroepelijke afdoening een strafpunt op. Het puntensysteem geldt zowel voor ervaren als beginnende bestuurders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen